Blogg

Alltfler RUT och mindre ROT

16 apr 2018

Vi använder oss av RUT-bidragen som aldrig förr. Främst är det hemstädning som vi vill att städfirmor gör hemma hos oss. Om trenden att anlita allt fler städfirmor håller i sig återstår ännu att se. Förra året använde vi svenskar oss av hemstädning och RUT-avdrag för hela en miljard kronor. Då handlar ju RUT-avdragen om mer än hemstädning, det innebär även IT-tjänster som kan behövas hemma och trädgårdsarbete. Sänkningen av ROT-avdragen från 50 procent av arbetskostnaderna till 30 procent, skönjdes i antalet ROT-ansökningar. Medan RUT-tjänsterna ökade, minskade alltså ROT-tjänsterna. Trots det har fortfarande ROT-tjänsterna mycket större belopp än RUT, 2017 gjorde vi ROT-avdrag för hela 9,25 miljarder kronor medan RUT-avdragen låg på enbart 4,63 miljarder. Alla siffror är tagna från affärsvärlden.se.

ROT-avdragen innebär större arbeten

Att RUT-avdragen fortfarande har lägre arbetskostnader är inte så märkligt. Att ROT-avdragen har höga kostnader är inget konstigt. De arbetar med stora byggen som altanbyggen, badrumsrenoveringar, fasader och takbyggen. De arbetar med allt från att bygga nya hus till att ersätta trappsteg eller trösklar och golvlister inomhus. De som arbetar med tjänster berättigade inom RUT-avdrag arbetar man med hemstädning, flyttstädning, storstädning, installation av bredband, telefoner, datorer och allt som hör ihop med det. Man arbetar med alla slags trädgårdstjänster; såsom att anlägga ett stenparti, så frön, krattar gräset och så vidare, och så vidare.

RUT-avdragen är kvinnorgöra?

Är det så att tjänsterna som har med RUT-avdragen att göra är kvinnogöra? Är det så att kvinnor ägnar mer tid åt sysslor som har med städning att göra? Och att på samma sätt har alla arbeten med ROT-avdragen att göra med män? Och att fortfarande kan männen ta mer betalt eftersom de arbetar med större projekt än kvinnorna? Är RUT-avdragen en kvinnofälla? Mågna som arbetar inom den sektorn skulle inte hålla med. Både inom ROT och RUT är det flertalet företag som har startats och kunnat betala skatt för sina sålda tjänster. Hela idén med avdragen inom dessa branscher har varit för att stävja fusk med skatterna, och att de som arbetar där ska får riktig lön. Så långt verkar politikernas intentioner ha fallit väl ut.

Städa så miljövänligt du bara kan

6 apr 2018

Det är snart vår, även om det är svårt att tro det när man tittar ut genom fönstret. I år har vädret verkligen förändrats och är inte precis det vi är vana vid. Om det beror på klimatförändringar, eller om det är ”naturligt” och beror på något som inte har med människans handlande att göra, må vara osagt. Det är kallt för att vara vår i Sverige. I vilket fall, letar sig solstrålarna in till våra lägenheter och plötsligt ser man allt damm. Det är helt enkelt dags att vårstäda. Och hur gör man då?

Oberoende om det är vårt agerande som har förändrat klimatet eller om det inte är det, bra för plånboken att välja miljövänliga medel när vi vårstädar. Bland det mest miljövänliga är vanlig grön såpa. Den innehåller inga konstiga kemikalier utan olja, från barrträd, en biprodukt från pappersmassatillverkningen. Tillverkningen är miljövänlig och innehåller inte kemikalier. Grön såpa från Grumme innehåller vatten, potassium talate, potassium carbonate, parfym och färgämne. Såpan är skonsam mot alla trädetaljer, såsom trägolv, arbetsbänkar och möbler av trä. Det är den mest miljövänliga av rengöringsmedel som du kan använda hemma.

Använd diskmedel till rengöring av fönster

När det kommer till fönstertvätt kan du använda diskmedel och sedan använda en fönsterskrapa. Det viktiga är att när du använder skrapan, att du drar omlott så att det inte bildas ränder på dina fönster. Lyckas du inte med det, kan du gnugga rent med ett gammalt lakan så att du får bort ränderna. Anser du att vårstädningen är något som du inte hinner med, kan du alltid anlita proffs som gör vårstädningen åt dig. Med möjligheten att göra RUT-avdrag sänker du arbetskostanderna med hälften, eller med som mest 25.000 kronor per person och år.

Du vet väl att du även kan anlita en professionell städfirma när du flyttar? När man flyttar är det så många andra saker man måste hinna med och komma ihåg. Att boka flyttbil, packa och bära alla saker in och ut, räcker för många. Att dessutom behöva återvända till den gamla lägenheten och städa den kan bli droppen som får bägaren att rinna över. Då är det mycket bekvämt att lämna nyckeln till en professionell städfirma som i sin tur lämnar över nyckeln till den nya hyresgästen eller bostadsägaren. Bra, eller hur?

Du vet väl att du kan utnyttja RUT-avdrag för flyttstädningen, men inte för själva flytthjälpen? Då kan det vara bekvämt att anlita flyttstädning, som under lättar för dig när du flyttar. Det är nämligen höga krav på flyttstädning, det är inte som när du städar i vanliga fall på helger. Allt ska vara rent från golv till tak och det får inte finnas kvar några fläckar när du lämnar din gamla bostad.

Hemstädning på dina villkor

27 mar 2018

Det finns idag ett större intresse kring hemstädning och andra typer av hushållsnära tjänster som finns för att underlätta vanliga familjers vardag. Att kunna ta hjälp med exempelvis hemstädning ger andrum i vardagen och gör att man kan engagera sig i andra, mer viktiga saker. Något som behövs idag då vi nu, mer än någonsin tidigare, har en förmåga att plita ner saker i almanackan. En vanlig familj i Göteborg kan ha så pass mycket i sin kalender att de tvingas stryka saker som det redan är – jobb för två vuxna, lämning och hämtning, skjuts till träningar, egen träning, handling, matlagning, social umgänge och så vidare. Någonstans tar det stopp. Att då slippa det ok som städning och skötsel av hemmet för med sig kan ge den där lilla ventilen som gör att vardagens alla bitar passar ihop.

Alltid kunden främst

Och, ser man till hemstädning så är det en tjänst som är väldigt flexibel sett till att kunden är den som bestämmer. Den vanliga familj i Göteborg vi hade som exempel kan välja att ha hemstädning en gång i veckan, två gånger i månaden, fem gånger per kvartal och så vidare - det är helt upp till en själv att välja och anpassa tjänsten efter sina egna behov. Detsamma kan sägas om vad det är som man vill ha städat. Idag kan man se att många väljer att fokusera på köket och badrummet och att man i dessa rum vill ha det grundligt städat – i övrigt räcker det med dammsugning och att golven torkas.

Detta ställt mot andra som vill ha allting kliniskt städat och där man även inkluderar andra tjänster – diskning, tvättning, strykning – i tjänsten. Priset blir naturligtvis påverkad av de val man gör.

Rut-avdraget gör hemstädning billigare

Angående priset så ska man veta att det finns en anledning till att fler väljer hemstädning och att fler börjat visa intresse för denna tjänst. Den skatterabatt som är möjlig att använda för hushållsnära tjänster – Rut-avdraget – har gjort att fler tycker att det finns ett värde i att öppna plånboken.

De har också rätt i detta: att kunna dra av 50% av den totala kostnaden för arbetet gör stor skillnad. Taket man måste hålla sig under ligger på årliga 25.000 kronor – men för en familj med två stycken vuxna så räknas summan – förutsatt att båda är berättigade – gånger två och där har man således ett gemensamt tak på 50.000 kronor.

Ska man då tänka på något gällande hemstädning? Ja, det finns en del saker som kan vara värda att kolla upp innan man skriver på ett bindande avtal. Vi tittar lite närmare på dessa:

  • Företaget bör kollas upp innan: finns det F-skattsedel, finns kollektivavtal, hur många anställda har man och hur pass stor är personalomsättningen? Se även till att ringa referenser för att säkerställa att du får den kvalitet du eftersöker.
  • Städaren. Dels så bör du ha samma städare varje gång – det handlar trots allt om en tjänst som sker i ditt eget hem. Tillit och förtroende måste finnas. Be att få träffa städaren innan för att lära känna denne. En provstädning är ett måste – där kan du förklara hur du vill ha det och samtidigt se vilken kvalitet städaren håller.
  • Säkerhet. Kolla upp vilka rutiner man har vid nyckel- och kodfrågor. Dina nycklar ska aldrig hamna i orätta händer och därför så krävs det ett bra säkerhetstänk och väl genomtänkta rutiner hos företaget i Göteborg (eller var i Sverige du nu än må bo).
  • Tänk på att: Du ska ha en löpande kommunikation med städaren om vad som behöver fyllas på. Du är den som ansvarar för att rengöringsmedel, dammsugarpåsar, trasor och annat finns för städaren att använda. Skapa rutiner här där städaren kan skriva ned vad som håller på att ta slut så att du kan inhandla detta till nästa hemstädning

Fortsätt läsa mer här om hemstädning i Göteborg.

Så mycket använder vi avdrag inom RUT och ROT

9 mar 2018

Enligt Aftonbladet utnyttjar vi både ROT- och RUT-avdragen som aldrig förr. I maj förra året betalades det ut RUT-avdrag för 140 miljoner kronor MER än 2016. Och det är framför allt RUT-avdragen som ökar mest, uppger Mathias Karlsson på Skatteverket till Aftonbladet. Framför allt är det tjänster som trädgårdsarbete och flyttjänster som har ökat, även tjänster som att fälla träd har alltså ökat under 2017. Antalet RUT-avdrag för städtjänster har legat på samma nivå som året innan.

Fler tjänster har tagit i bruk

Detta har inneburit att fler tjänster har tagits i bruk vilket har gjort att fler har fått arbete inom alla sektorer som har med tjänster inom hemmet att göra.

– Vi betalar ut mindre pengar men mängden arbete motsvarar samma nivå. Så har det inte riktigt sett ut tidigare. Rot har återhämtat sig till en nivå som var innan reglerna ändrades, uppgav Skatteverkets analytiker Mathias Karlsson till tidningen.

Fler företag arbetar inom dessa tjänster

Han menar att det stora genombrottet för maj det året var att antalet utförare växte. Så mycket som 3.500 fler företag som arbetar antingen med arbeten som har gett rätt till RUT- och ROT-avdragen. På Skatteverket menar de att detta har gett resultat av politikernas intentioner när de införde rätten till avdrag. Aldrig förr har man sett en sådan ökning.

Och att anlita hemtjänster för olika avdrag har gjort att fler har kunnat till exempel bo kvar i sin hem. För dem som är under 65 år är maxgränsen för RUT 25.000 kronor per år och per person. Dock är det så att är man många som äger bostaden där tjänsten utförs, kan samtliga bostadsägare dra av för tjänsterna. Det gäller både ROT- och RUT-avdraget. Tjänstesektorn inom dessa branscher har alltså vuxit.

Ett städföretag i Stockholm

Fler företag lever gott och väl då vi som konsumenter har råd att anlita dem. Ett sådant företag som drar nytta av det är Viklunds städ. De erbjuder både storstädning, flyttstädning, hemstädning, golvvård, fönsterputsning, trädgårdsarbete för dem som anlitar dem för sina hem. För företag har de möjlighet att erbjuda fastighetsstädning, kontorstädning städning av skolor samt alla andra tjänster som de även erbjuder privatpersoner i sina hem. De erbjuder sina tjänster i hela Stockholm, till exempel städning i Lidingö.

Ädre kan få bo hemma längre

Att äldre människor som är över 65 får göra ett större avdrag har gjort att fler kan få den typen av städning som inte hemtjänsten erbjuder längre, hemtjänsten hinner enbart med en ytlig städning och hinner enbart med att göra inköp och sitta och umgås med sina klienter. Många äldre som har ekonomisk möjlighet kan utnyttja fler tjänster och har fler att välja mellan. Många kan på så sätt bo kvar längre och behöver inte utnyttja servicehem eller äldreboende. Om det är bra eller dåligt bör vara osagt.

Snart är det vår och dags för städning

26 feb 2018

Tiden går fort när man har roligt. Det har ju just varit jul och nyår, men innan vi vet av det, har vi snart vår. Och med våren kommer solen fram. Det är då vi inser vilka smutsiga fönster vi har när solen skiner genom dem. Man inser kanske att det var ett halvår sedan fönstren senast blev putsade. Dags för fönstertvätt alltså.

Så här putsar du dina fönster på mest effektiva sättet

Använd en svamp eller pälsduk

Du behöver en svamp, eller bäst är en pälsduk, som är skonsam mot dina fönster. Du behöver en liten hink med vatten och antingen diskmedel eller riktig fönsterputsmedel.

Använd en ny fönsterraka

Sedan behöver du en fönsterskrapa, som inte är gammal. Gummit i fönsterrakan kan ge med sig om den är gammal, vilket gör att du får ränder på fönstret i värsta fall. Har du ingen ny fönsterraka, kan du med fördel använda en mikrofiberduk. Det viktigaste är att få bort vattnet.

Använd diskmedel eller fönsterputsmedel

Använder du en riktigt bra fönsterputsmedel får du inte bara fina och blanka fönster, utan även en hinna på fönstren som hindrar smutsen att fästa på glaset på fönstren. Använder du diskmedel, bör du ta ett som är effektivt mot fett, som Yes.

Se till att få bort allt vatten

När du använder en fönsterraka är det viktigt att du får med dig allt vatten så du slipper få vattenränder på fönstret. Du bör täcka med fönsterrutan så att putsen överlappar varandra. Är du osäker är det bäst att du tar ett par tag med mikrofiberduken efter att du har rengjort med fönsterrakan.

Att anlita ett företag som för fönsterputsen

Känner du att du inte har tid för att putsa fönster, kan du med fördel anlita ett företag som putsar dem åt dig. Bor du till exempel i Stockholm finns det flera företag som har det som sitt jobb att putsa fönster. Det är det snabbaste sättet att få dina fönster rena. Känner du inte till något företag som har fönsterputs som sitt jobb, kan du googla fönsterputs, och så namnet på orten där du bor, så föreslår google något företag för dig. Efter det kan du begära in offerter från olika företag och jämför dem med varandra. Är du riktigt noggrann kan du be om referenser också. Du ska ju bjuda in dem hem till dig, och man kanske inte vill bjuda in vem som helst.

Kan jag jobba med städning i Nacka?

8 feb 2018

Om man vill jobba med städning så ska man veta att det numera finns ganska goda förutsättningar att få ett arbete. Detta tack vare det så kallade Rut-avdraget som gjort att allt fler människor valt att dra av sin städning som en hushållsnära tjänst och sedan få tillbaka en del av summa på sin skatt då man deklarerar. Detta märks främst i större städer som Stockholm men har även börjat sprida sig runt hela landet. Man har alltså – så länge detta rut-avdrag finns kvar – väldigt goda möjligheter till att få jobb inom städning. Sedan beror det ju även på inom vilket område gällande städning som man vill vara verksam inom också – även här finns flera olika alternativ att ta hänsyn till. Bor du i exempelvis Stockholm så kan du ju där välja mellan att söka dig till företag som jobbar enbart med kontorsstädning, flyttstädning eller hemma hos privatpersoner.

Vad är fördelen med att jobba i förorten?

Vill du helst jobba med städning hos privatpersoner i Stockholm så kan du ju även där välja bland att exempelvis jobba med stora villor ute i exempelvis Nacka eller fokusera på att jobba med lägenheter inne i själva city. Här får man alltså först och främst söka sig till företag inom städning som har uppgifter som passar – vill man jobba med villor i Nacka eller enbart med lägenheter på Södermalm är alltså avgörande frågor som man ska ställa sig innan man söker jobb.

Fördelarna man kan se med att syssla med städning av villor i Nacka är att man ofta då får samma uppdrag där man kanske kommer till samma hus en gång i veckan och väl där vet exakt vad som ska göras. Nackdelarna med att sköta städning i Nacka är ju då naturligtvis avstånden – förutsatt att man inte bor i området då vill säga – det är nämligen en ganska lång resa till Nacka och även om kommunikationerna dit är bra så är det ändå en liten nackdel. Tar man då det andra alternativet för städning – det som sker av exempelvis lägenheter på Södermalm – så är det egentligen bara att vända på problemet. Där ser vi att kommunikationerna är väldigt goda men att man å andra sidan kan få väldigt många olika uppdrag under en dag och där stressen alltså kan vara ett probelm. För fler detaljer, läs denna sajt.

Att hantera stress är viktigt inom städning i Nacka

Dock ska man här vara medveten att oavsett om man nu väljer Nacka, Södermalm eller någon annanstans i Stokcholm för sin städning så kommer denna stress alltid att finnas med i bilden. Söker man jobb inom städning så måste man alltså klara av ett vistt mått av stress och ändå klara av leverera ett perfekt jobb – kan man inte det, ja, då bör man nog söka en annan karriär för då blir man nämligen inte långvarig inom just städning.

Stresstålighet, bra kvalitet och vissa fysiska krav måste man nämligen ha om man siktar på att få arbete inom städning och detta oavsett om den ska utföras i Nacka, på Södermalm eller någon annanstans i Sverige.

Hur ser vi på våra städare?

2 jan 2018

Är du någon som gillar att städa? Det verkar som att de som verkligen gillar städningen i sig är i minoritet. Alla vill ha städat, men få vill städa. Att städa ses som ett lågprioriterat arbete, för underklassen och människor med låga ambitioner. Ändå skulle antagligen lamslås om städarna försvann. Särskilt om man har en matbutik, affär eller någon annan kundtät plats. På en dag skulle platsen förvandlas till en ogästvänlig plats. Våra mataffärer skulle bli svarta av all smuts som kunderna drar in.

Tänk om alla städare försvann

Föreställ er en stad där städarna försvann. Ingen skulle hämta soporna, ingen skulle ta bort all grus på gatorna och affärerna skulle förbli svarta av grus och sand. Skulle det gå en månad, skulle vi ha stora problem. Det är synd att vi inte värdesätter städarna bättre än vi gör. Ser vi på deras löner, i medellön över hela Sverige, får en städare mellan cirka 19.000 och 23.500. I Örkelljunga är den lägst (19.604) och högst i Sollefteå (23.582), före skatt. Det gäller således att den som städar, kanske har någon annan inkomstkälla för att klara sig. Är man två, gör kanske den enes lön inte så mycket. Trösten är kanske den att man inte behöver någon utbildning för att städa. Man behöver därför inget studielån, som sedan ska betalas tillbaka MED ränta. Man kan ju tycka att de som studerar borde få räntefria skulder. De med akademisk utbildning får därför som en extra skatt på sin intjänade lön. Ju längre studier, desto högre ”skatt” på lönen. 

Vilka reaktioner får de som städar?

Hur ser vi på städarna? En debattör på nyheter 24, skrev för två år sedan att människor har skrattat, eller helt slutat prata med vederbörande då hon har berättat att hon är städare. Ganska orättvist, eller hur? Så hur gör du själv när du träffar någon som städar?

Många kan säga till henne att det inte är särskilt svårt att städa. Men pratar man med städarna själva, säger de att alla inte kan städa. Det gäller att vara lagom noggrann. Är man för noggrann, kanske man aldrig kommer vidare. Ofta har städarna ganska stora ytor att städa på, eller så ska de städa på många ställen. Då gäller det att inte fastna vid alltför många fläckar. Då kommer man ingenstans. Är man alltför slarvig när man städar, blir det heller inte bra. Då blir det ju inte städat, eller hur? Så det gäller att vara lagom noggrann. Dessutom gäler det att ha öga för detaljer och kunna se smutsen där den ligger. 

Har man stora ytor, hjäper det inte med anställda städare, då behövs stora maskiner för att rengöra dem. Utomhus krävs maskiner som kan rengöra gatorna. Då hjälper inte en hel stab med gatustädare. Då är det bra med städmaskiner utomhus, läs mer här om sådana.

 

Effektiv rengöring av golv

11 nov 2017

Rena och nyskurade golv gör en hel del för upplevelsen av en lokal. I större lokaler som affärer, utställningshallar och kontor är det otroligt viktigt att golven ger ett städat och fräscht intryck. Dessa typer av lokaler utsätts dagligen för slitage och smuts i och med genomströmningen av människor, speciellt under hösten och vintern. För att hålla efter stora golvytor gör man klokt i att investera i en skurmaskin. En skurmaskin rengör effektivt och tidssparande där manuell städning skulle tagit betydligt längre tid.

Mångsidiga maskiner

En skurmaskin kan rengöra de flesta typer av ytor. Den gör rent med hjälp av skurrrondeller som lätt byts ut för att passa underlaget. Du väljer dessutom rengöringsmedel utifrån underlaget. Oavsett om dina golv är av trä, plast, klinker, cement eller något annat finns typer av borstar som passar underlaget.

Hitta rätt skurmaskin

Vad för typ av skurmaskin du behöver är inte alltid helt lätt att klura ut. Mycket beror det förstås på stoleken på golvytorna och vilken typ av golv det rör sig om. Men det är också beroende på hur mycket utrymme du har för förvaring av skurmaskinen med tillbehör, samt hur systemet för tömning av smutsvatten kan skötas.

Till att börja med kan du fundera över om du vill ha en handdriven eller åkbar skurmaskin. Den manuella skurmaskinen opereras med handtag, lite som ett cykelstyre, och du driver den framför dig i ett jämnt tempo styr skurningen med knappar. Med en liten handdriven skurmaskin kommer du lättar åt invid väggar och i hörn. Att driva maskinen kräver ingen större ansträngning men om du har en väldigt stor golvyta kan det ändå bli utmattande för armar och fötter.

Åkbar skurmaskin

I sådana fall kanske en åkbar skurmaskin är en bättre lösning. På den åkbara skurmaskinen sätter du dig bekvämt tillrätta och manövrerar maskinen som en liten bil. Åkbara skurmaskiner finns både med handtag och ratt och gör städningen betydligt lättare. Nackdelen med dessa maskiner är att de är större och därmed lite otympligare att manövrera i trängre utrymmen.

Vissa tillverkare erbjuder även ett sorts mellanting; en skurmaskin som drivs bakifrån, men där användaren står på en liten plattform bakpå och ”åker med”. Dessa maskiner är oftast lite smidigare och kommer lättare åt att skura på svårtillgängliga ytor.

Rengöringsmedel

Skurmaskiner är utrustade med en särskild tank för rengöringsmedel. Beroende på modell har de antingen en fixerad eller löstagbar tank. Beroende på arbetsmiljön kan det ibland vara bra att välja en löstagbar tank så man smidigt kan ta med sig tanken och fylla på den. Skurmaskiner arbetar ekonomiskt och använder, precis som en disk- eller tvättmaskin, betydligt mindre rengöringsmedel än en vanlig städning för hand normalt kräver. Det finns många typer av rengöringsmedel anpassade för olika typer av golv. Välj gärna ett miljövänligt medel som kan tömmas i avloppet, extra viktigt om du har stora ytor som producerar mycket avfallsvatten vid städning.

Se och prova

Besök gärna en specialbutik för städmaskiner, prova och känn på olika typer av maskiner föra tt komma fram till rätt lösning för dig. Ibland kan det faktiskt vara en bra investering att satsa på två maskiner, en större åkbar för de stora ytorna och en liten smidigare för att komma åt vid väggar och i hörn.

Läs mer om städmaskiner här!

Tips om miljövänliga städmaterial

21 sep 2017

Varje år säljs det enorma mängder städmaterial i Sverige. I vårt moderna, hygienfixerade samhälle är vi så villiga att få det rent där hemma att vi köper uppemot 50 000 ton rengöringsmedel – och detta bara för hemmabruk.

Detta har givetvis stor inverkan på miljön. Överdriven användning, överdosering och rengöringsmedel som är starkare än vad som egentligen behövs leder till att stora mängder miljöskadliga kemikalier släpps ut i naturen. Genom att använda mindre rengöringsmedel så kan du vara rädd om miljön. Det kräver bara en mindre omställning.

Vatten räcker ofta utmärkt

I de flesta fall behövs det faktiskt inte ens rengöringsmedel för att det ska bli rent. Vatten räcker ofta om man använder mopp eller mikrofibertrasa till städningen. Dock kan det behövas rengöringsmedel när en yta är rejält nedsmutsad. För miljöns skull så rekommenderar vi att du då använder såpa eller miljövänliga rengörningsmedel. Diskmedel som är miljömärkt är ett bra knep, det fungera på rostfria ytor och rejält nedsmutsade fönster. Citronsyra (eller ättika) är effektivt i badrummet och tar bort rost och kalkränder i toalettstol och handfat. Låt ättikan verka en stund innan du gnuggar bort den missprydande smutsen.

Köket är också en bakteriesamlare av rang. Här bör man av självklara hygienskäl vara noggrann, men oftast räcker det att rengöra ytor med vår mikrofiberduk. Det får bort fettfläckar från kranar, spis och kylskåp. Är det mycket smutsigt så kan det behövas lite såpa.

Glöm inte att rengöra mikrofiberdukarna med jämna mellanrum. Koka dem på spisen eller tvätta i 60 grader.

Kolla miljömärkningar

När du ändå behöver använda rengöringsmedel, kolla då upp miljömärkningarna. Svanen, EU-blomman, Bra Miljöval är några bra märken). Kolla även noga vad som står på varan så att du inte använder några farliga kemikalier när du städar. EU har en särskild lista med farliga ämnen som dt går att dubbelkolla emot när man är osäker.

Tänk även på att dosera rätt. Här kan det vara en stor fördel att veta vilken hårdhet ditt vatten har – då är det lättare att få till en bra dosering och slösa mindre på rengöringsmedlet.

Sist men inte minst – återvinn på ett korrekt sätt. Farligt avfall måste alltid lämnas till en miljöstation på en återvinningscentral.

Vill du komma i kontakt med ett städföretag som utför miljövänlig städning? städningvästerås.nu har den rätta kompetensen!

Ta hjälp med din fönsterputs i Stockholm

21 jul 2017

Då Stockholm har en lite annorlunda struktur på sina byggnader jämfört med andra städer i Sverige så innebär detta att hemarbetet också det skiljer sig åt Stockholm har betydligt högre byggnader än vad andra städer har och här kan en sak som fönsterputs verkligen bli ett problem. Att genomföra en fönsterputs om man bor i en högre byggnad i Stockholm kan ju innebära livsfara och detta är något som gör att denna ofta läggs ut på entreprenad. Detta kan man ställa mot en mindre stad där en sak som fönsterputs kan genomföras utan större problem och där man därför i en större omfattning än i Stockholm genomför denna på egen hand. Det här har alltså gjort att marknaden kring fönsterputs är väldigt lönsam i Stockholm och att det tack vare det finns många företag att välja bland. Vi säger här tack och lov då denna konkurrens gör att de personer som är i behov av en fönsterputs i Stockholm också kan få denna genomförd för ett förmånligt pris.

Priserna bland företag verksamma inom fönsterputs i Stockholm har nämligen sjunkit ganska rejält under de senaste åren och man ser att allt fler personer också väljer detta alternativ – trots att de kan genomföra en fönsterputs på egen hand. Konkurrensen har alltså gjort att priserna sjunkit och det numera inte bara är de som bor i de höga, farligare byggnaderna i Stockholm som anlitar ett företag för sin fönsterputs utan att det är utbrett även bland de som egentligen inte behöver det. Först och främst så ska man här säga att det är svårt att genomföra en fönsterputs – här talar vi enbart om att få fönstret rent – och att det av den anledningen också kan vara värt att anlita ett proffs för jobbet, oavsett om man nu bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Det behöver alltså här inte handla om farorna som en fönsterputs kan medföra utan det kan lika gärna vara att man – helt enkelt – inte kan. Skillnaden här mellan Stockholm och andra städer är alltså att priserna för en fönsterputs – tack vare konkurrensen vi nämnde ovan – blir billigare i Stockholm och det är också därför som man i högre grad väljer detta.

Det kan nämligen skilja ganska stora summor gällande en fönsterputs i en mindre stad och Stockholm och här har man alltså en klar fördel som boende i Stockholm. Det här gäller inte bara fönsterputs utan går att applicera till alla hushållsnära tjänster där många företag slåss om kunderna – städning, hjälp med tvätt, barnvakter – och här har man då som boende ett billigare pris att se fram emot än vad personer i andra städer har.

Hitta fönsterputs i Stockholm

Det lättaste sättet att hitta fönsterputs i Stockholm brukar vara att gå ner i det trapphus där man bor och kolla på anslagstavlan. De flesta företag brukar nämligen marknadsföra sig genom att annonsera på detta sätt och det har också visat sig vara väldigt effektivt. Man passerar alltså anslagstavlan där man bor, ser ett företag som erbjuder fönsterputs, ringer och bokar och sedan är det klart. Svårare än så är det inte att hitta en seriös fönsterputsare i Stockholm.

Många fuskar med sin flyttstädning

9 jul 2017

Att flytta i Stockholm är för många personer boende i staden något som sker flertalet gånger per år. Detta gäller främst yngre människor eller de som just flyttat till staden då det i största grad är dessa som tvingas söka sig till den skakiga andra-, tredje- och ibland fjärdehandsmarknaden gällande bostäder som erbjuds i staden och då dessa ofta sträcker sig över kort tid så leder det således till många flyttar.

En ung person i Stockholm kan i vissa fall tvingas flytta omkring fyra-fem gånger per år och denna osäkerhet leder till en lags rastlöshet som i sin tur leder till stress och ständig press att hitta en ny bostad. Dessa unga människor hinner liksom aldrig installera sig i en bostad innan det plötsligt är dags att se sig omkring efter en ny. En situation som naturligtvis måste lösas; alla ska har rätt att bo någonstans och detta oavsett om staden heter Stockholm, Malmö eller Kiruna.

Som det är i dagsläget i Stockholm så finns det dock tyvärr ingenting som tyder på att en lösning är i nära anstående utan det är snarare faktiskt tvärtom; det mesta pekar mot att situationen kommer att förvärras rejält i framtiden. Dock; att denna situation finns betyder dock inte att man slipper undan vissa detaljer som följer med en flytt och här kan man direkt peka på att en sak börjat misskötas rejält i Stockholm; nämligen flyttstädning.

Det har nämligen blivit allt vanligare att en flytt i Stockholm genomförs utan att en flyttstädning gjorts och detta är oacceptabelt – oavsett om man hyr- eller äger en lägenhet och oavsett om man bott där enbart under en kortare period. En flyttstädning måste genomföras och detta då man underlättar för den som kommer efter; lämnar man en lägenhet i Stockholm ostädad så kommer den nya hyresgästen inte att kunna flytta in direkt. Man kan här säga att det är förståeligt att många i Stockholm fuskar med sin flyttstädning – som sagt; flyttar man flertalet gånger per år så orkar man helt enkelt inte med detta och lämnar bostaden vind för våg.

Kontakta en städfirma i god tid

Att det är förståeligt innebär dock inte att det är acceptabelt att inte städa sin lägenhet i Stockholm då man flyttar; här handlar det om respekt mot den nya hyresgästen och ett ansvar som man har. Dessutom; och detta är viktigt – sköter man inte denna viktiga detalj så kan det bli så att man tvingas betala pengar till den nya hyresgästen då det faktiskt är så att man måste städa ur sig.

Dessa pengar går sedan till en städfirma i Stockholm och om man istället gjort detta direkt så hade det varit betydligt billigare; en städfirma tar nämligen mer betalt ju senare man är ute. Tipset här är alltså att man tidigt kontaktar en städfirma för att ta hand om denna flyttstädning – kanske redan direkt då man flyttar in i lägenheten i Stockholm; som vi sa, ofta vet man ju att det handlar om en begränsad tid och då kan man lika gärna ta tjuren vid hornen direkt.

Smuts på skolor – ett jätteproblem

14 jun 2017

Lort-Sverige. Reportaget som skrevs- och som sändes i radion av Lubbe Nordstöm beskrev förhållanden i Sverige 1938. En serie som verkligen belyste ett stort problem kring dåtidens bristande hygien och som gjorde att vi tog ett stort steg rent hygieniskt genom städning och genom större kunskap kring vikten av sådan. Den trångboddhet som då fanns skapade i kombination med bristande städning sjukdomar och tack vare denna serie av reportage så fick denne Lubbe Nordstöm till en förändring som – tillsammans med annat, naturligtvis – fick Sverige på rätt köl.

Nu ställer vi oss frågan: var är dagens Lubbe Nordström? Frågan är relevant om vi ser till två stycken områden där städning och hygien definitivt måste förbättras: skolan och sjukhus. Att dessa två områden har bristande hygien är fruktansvärt oroväckande och speciellt inom sjukvården – bakterier i samband med operationer och sjuka patienter! – men även skolstädning är något som bör tas på ett större allvar.

Vi anser att det finns ett klart samband mellan de dalande resultaten som Sverige haft vid de senaste årens PISA-tester och bristande skolstädning. Vilka är då konsekvenserna av dålig skolstädning och hur kan vi dra en sådan slutsats?

Märk väl här innan vi går igenom konsekvenser: vi säger inte att undermålig skolstädning i sig skapat de sämre resultaten – vi säger att det är bidragande orsak; en skola är en helhet och den är inte starkare än sin svagaste länk. En skola i Stockholm som har världens bästa lärare kommer ändå att uppleva problem om saker som skolstädning, skollunch och undermåliga lokaler finns till deras förfogande.

Med detta sagt; det här är de konsekvenser som kan komma av undermålig skolstädning och de argument vi kan ge till varför man som skola ska se över vilken partner man har för lokalvård. Vi kan säga att det handlar om en normalstor skola i Stockholm:

  • Sjukdomar: Dels så trivs bakterier och baciller utmärkt i smutsiga miljöer och det skapar sjukdomar. Man; även andra områden skapar på sikt åkommor och sjukdomar. Städas inte toaletter på denna skola i Stockholm på ett korrekt sätt så kommer det att innebära att elever håller sig genom en hel skoldag. Något som ger urinvägsinfektioner och andra obehagligheter. Astma och allergier som kommer av en kombination av dålig ventilation och usel städning ska dessutom adderas till denna punkt.
  • Koncentration. Hur skulle du trivas och hur skulle du kunna prestera på topp om du inte kunnat/vågat/velat gå på toaletten på hela dagen? Inte bra alls! Det påverkar koncentrationen som i sin tur påverkar prestationen som i sin tur leder till sämre betyg. En ond cirkel som endast kan brytas av att den skolstädning man har förbättras.

Hur lång tid tar en flyttstädning i Stockholm?

8 jun 2017

Om man någon gång har utfört en flyttstädning så vet man att det tar tid. Det är noggrannhet som gäller och sköter man inte den biten så kan man ju bli tvungen att återvända för att göra om städningen – alternativt att man får betala ett belopp till den som köpt det gamla boendet. Men hur lång tid det tar att utföra en flyttstädning det varierar ju och beror på hur noggrann man är och framförallt hur stort man har det. Det tar ju naturligtvis längre tid att utföra en flyttstädning i en tvåplansvilla i Kiruna än vad det tar i tvåa i Stockholm, det är ju ganska självklart.

Sedan finns ju även alternativet att man lejer ut sin flyttstädning till en firma som kommer och tar hand om den åt dig – då går det ju fortare och arbetet blir perfekt utfört, men du blir ju samtidigt också tvungen att betala för det. Dock ska man veta att du numera kan dra av denna flyttstädning på din deklaration i och med att man i Sverige numera är berättigad Rut-avdrag och detta brukar vara populärt att använda sig av just då det handlar om flyttstädning.

Tar man Stockholm som exempel så ser man där en markant ökning då det handlar om rut-avdrag kontra flyttstädning. Man anser helt enkelt i Stockoholm att detta bidrag är absolut vettigast att använda just till sin flyttstädning snarare än att få en vanlig städning utförd i sitt hem. Anledningen till detta är att man, helt enkelt flyttar mer frekvent i Stockholm än vad man gör i någon annan del av landet och därför på ett helt annat sätt är i behov av just flyttstädning. Man räknar ju med att det dagligen flyttar in ungefär tre stycken busslaster med människor till Stockholm och då blir ju marknader som handlar just om flyttar plötsligt väldigt attraktiva för kunder. Man kan exempelvis nämna flyttfirmor som i första hand bär saker och som i vårt fall då alltså flyttstädning som fokuserar på att städa ur lägenheter eller hus till de som ska flytta in.

Går en flyttstädning snabbare i Stockholm?

I Stockholm kan man – om vi återgår till själva tiden för utförandet av en flyttstädning – också få den väldigt snabbt utförd. Detta beror inte på att människor slarvar eller inte bryr sig om slutresultatet utan att man har fler anställda som jobbar samtidigt. Man jobbar kanske tre och tre i Stockholm med en flyttstädning – detta ställt mot en mindre stad där en mindre firma kanske kan skicka ut en ensam person att utföra jobbet. Då går det ju naturligtvis fortare för firman i Stockholm också och det är något som behövs också. Flyttandet i Stockholm sker ju, som vi sa, mer frekvent och då tiden för både in- och utflyttning blir kortare så krävs det att denna flyttstädning går fort och att man därför alltså skickar många personer som utför jobbet istället för en ensam. På så sätt går en flyttstädning i Stockholm alltså snabbare än vad den gör i exempelvis Kiruna.

Lyft huset inför våren

31 mar 2017

När våren knackar på dörren, har de flesta husägare en hel del att stå i. Fasaden kanske behöver målas, markiserna behöver bytas eller så är det något annat som kommer ta en del tid att göra. Kort sagt är det ganska många saker som kan behöva göras när våren och sommaren kommer.

Kanske är du ovan husägare, eller så vet du helt enkelt inte riktigt vad du ska göra för att snygga till huset? Här kommer fem saker du kan göra för att lyfta huset inför våren.

Gör en storstädning

En storstädning kan göra oerhört mycket för hur huset upplevs. Visserligen gör det knappast någon större skillnad för hur det upplevs utifrån, men att komma hem till ett rent hem anser nog de flesta vara betydligt trevligare än att komma hem till smuts och röra.

I en storstädning görs ofta mycket som kanske hoppas över vid en ”vanlig” städning. Lister dammtorkas, dörrhandtag och skåpsluckor rengörs och så vidare. De flesta väljer nog att göra en storstädning själv, men det är inte ovanligt att man anlitar en firma för det. Allra vanligast är det förmodligen i storstäderna (Stockholm, Göteborg och Malmö) där rutavdraget brukas flitigast. Särskilt i Danderyd utanför Stockholm används rutavdraget mycket. Här kan du beställa en storstädning: www.storstädningstockholm.biz.

Byt markiser

Att byta ut markiser gör mycket för hur huset upplevs. Till skillnad från att göra en storstädning, gör ett markisbyte att huset upplevs vackrare från utsidan. Att välja nya markiser kan dessutom vara riktigt roligt. Att sedan se dem uppsatta på håll kan vara lika roligt även det.

Att välja nya markiser behöver inte vara en särskilt betungande uppgift. Ofta är det bara att titta på vad huset har för färger och sedan matcha markiserna med dem. Beroende på vad man har för smak, kan man också välja markiserna i någon utstickande och lite ”galen” färg.

Måla om fasaden

Att måla om fasaden är något som kan göra att huset ser riktigt fräscht ut till våren. För många känns det dock svårt att göra ett dylikt jobb på egen hand. Det krävs tid, energi, förkunskaper och visst mått av färdigheter för att göra det snyggt. Många väljer därför att anlita en firma för detta.

Eller anlita en firma för att göra jobbet

Alla tipsen som listats i den här texten går det att anlita firmor för, även om vissa kanske är lite lättare att göra själv. Att hitta en firma för något av dessa jobb brukar inte vara särskilt svårt. Enklast kan det förmodligen göras genom en sökning på nätet. Bor du till exempel i Stockholm och vill ha storstädning, kan du testa en sökning i stil med ”Storstädning Stockholm” i valfri sökmotor. Hittar du inga bra resultat? Testa dig fram genom att variera sökorden!

Välkomna våren med en ren och fräsch bostad

27 mar 2017

Vårdagjämningen har passerat och nu i helgen ställde vi äntligen om till sommartid igen! Nu är våren här på riktigt, vilket förstås betyder att det är dags för en ordentlig vårstädning.

Du märker säkert själv att det är dags när du tar en titt i bostaden. Fönsterrutorna är fulla av smutsprickar och ränder, och smutsen syns ännu mer när vårsolen lyser in. Damm på hyllor och bänkar likaså… Kanske hänger fortfarande julgardinerna eller en adventsstjärna kvarglömda uppe?

Det är dags att rycka upp sig och ta tag i en rejäl vårstädning. Men våren brukar ju också betyda att det är full fart på alla andra fronter. Nya projekt på jobbet, barnen ska på utflykter, föreningen har nya aktiviteter, beach 2017 hägrar och du vill helst bara ta med en latte ut och sätta dig på en bänk i solen.

Kanske kan det vara en idé att överväga att ta hjälp med städningen istället? Du vet väl om att du kan utnyttja RUT-avdraget för både regelbunden veckostädning och för enstaka städtillfällen? Att boka in ett proffs för att få det ordentligt städat behöver inte bli så dyrt.

Om du låter en bra städfirma i Stockholm ta hand om städningen så kommer du att få det mycket enklare att hålla rent de kommande månaderna. Just storstädningen är nämligen extra viktig att få grundligt utförd. I veckorna tänker du säkert inte på att tömma garderoberna och köksskåpen för att städa hyllplanen eller att damma bokhyllan, böckerna och alla dina prydnadssaker. Men det är just den typen av städning som underlättar jobbet senare. Om du inte har dammiga ytor som kan sprida smutsen till andra delar av bostaden kommer det att vara enklare att hålla resten rent.

Att ta ett varv med dammsugaren och snabbt städa köket och badrummet hinner du säkert med på mindre än en timme varje vecka. Eller så kanske du inser nyttan med att även ta hjälp med veckostädningen när du väl har provat på vad en professionell städfirma kan göra för dig.

Njut av solen och våren utomhus istället för att ha dåligt samvete eller surt känna dig tvungen att städa själv varje vecka. Ta en sväng på stan och köp lite fint påskpyssel och kom sedan hem och njut av din vårfräscha bostad.

← Äldre inlägg