Alla vill ha en fräsch arbetsmiljö

Vi vill alla ha det snyggt, rent och fräscht på vår arbetsplats. Det hindrar både bakteriespridning och gör att vi känner oss mer bekväma och kan öka vår produktivitet i ett bra klimat.

Det är ingen kontroversiell åsikt att man vill ha en arbetsplats som är fri från smuts, bakterier eller överfulla och stinkande papperskorgar. När det kommer till vår arbetsmiljö är det inte riktigt förhandlingsbart när det kommer till att hålla rent och fräscht. Visst, mycket kan man göra själv - till exempel hålla ordning på sitt skrivbord och kasta rätt sopor i rätt soptunna. Men samtidigt är det inte ditt jobb att stå för helheten, torka och putsa ytor, dammsuga eller skura toaletterna. Att det görs är dock oerhört viktigt för att du ska kunna trivas på jobbet och kunna få saker gjort. Det är helt grundläggande för produktiviteten och trivseln generellt.

Vem ska göra jobbet?

Men om vi alla kan vara överens om att vi föredrar ett arbetsklimat med ett välstädat kontor på alla fronter – men ingen har tiden eller arbetsuppdraget att förverkliga det – vem ringer man då? Mamma? Nej, även om det är kul med lappar som “din mamma jobbar inte här” så låt oss fortsätta att ha det så. Såvida hon inte råkar arbeta för en städfirma som bland annat erbjuder kontorsstädning förstås. Det finns arbetskraft och resurser att utnyttja som erbjuder dig just tjänsten att hålla rent på kontoret – som i förlängningen gynnar de anställda och hela företaget – så varför inte passa på att utnyttja de tjänsterna?

En del av laget mot samma mål

Även om man inte tänker på det särskilt ofta, så är faktiskt städfirman du anlitar för att hålla rent på kontoret en viktig del av den arbetsstyrka och det lag som utgör hela din arbetsplats till vad den är. Vi har alla olika uppdrag; en del sköter ekonomin, andra sköter kommunikationen och en annan är IT-ansvarig eller den som fixar med fixat. Lokalvårdarna som sköter städningen är också en del av samma team. Ni klarar er inte utan dem och ni jobbar mot samma mål allihop. Det kan vara lätt att glömma dem som gör arbetet i det tysta – ofta när alla andra har gått hem – men deras insats ska inte underskattas. Det skulle märkas väldigt tydligt om era lokalvårdare en gång inte var på plats för att göra sitt jobb – och då skulle ni verkligen sakna dem!

28 May 2020