Vårstädning Tips

Uppdaterad: 10 september 2020

Enkla tips för en bättre vårstädning

Hur genomför du din vårstädning? Förmodligen gör du den precis som alla andra – på måfå, utan plan och med ett dåligt humör under hela tiden. En vårstädning är de facto jobbigt att genomföra och det tar tid; men det går att effektivisera och därigenom göra det hela lite roligare. Vi tänkte därför rada upp några tips kring hur du kan göra och vad du ska fokusera på; detaljer som du kanske inte tänkt på, medel som du kan använda och olika områden som kräver lite extra omsorg. Vi sätter igång:

1: Gör en lathund.

Du kommer att tjäna på att planera din vårstädning innan du sätter igång. Gå igenom rum för rum och sätt gärna ihop din checklista efter vad som tar tid – ugnen behöver mycket tid och ganska lång förberedelse; påbörja städningen där först och samma sak gällande din toalett. En vårstädning kan även inkludera en del resor till miljöstationen. Kolla upp öppettider innan så att du slipper obehagliga överraskningar. Se även till att välja rätt dag. Många väljer ofta att städa under en söndag. Det är sällan stationer har öppet då och dessutom finns det alltid en risk i att lördagens aktiviteter tagit ut sin rätt. Vår erfarenhet säger att lördagen är en bättre dag: du hinner städa, du hinner göra annat och du kan dessutom använda söndagen för återhämtning. En annan viktig sak: se till att lösa allt med transporten. Behöver du ett släp? Se till att hyra ett sådant i god tid. Du kanske är i behov av en bil? Ordna det med bilpoolen innan eller prata med en kompis om att låna dennes. Ju bättre du planerar, desto smidigare städning har du framför dig.

2: Musik.

På med en skiva eller än bättre – skapa en spellista på Spotify och sätt ihop en samling av uppiggande musik som får dig på bättre humör. Vårt humör påverkas positivt av musik. Är ni flera stycken i familjen så kan ni med fördel skapa en gemensam lista och välja låtar i ordning. Genom detta så får ni alla chansen att lyssna på era favoriter. Välj, av förklarliga skäl, gärna musik med lite upptempo. Tänk även på att du kommer att bränna en hel del kalorier genom städningen. Se det som ett träningspass. Klä dig i dina vanliga träningskläder och överdriv dina rörelser för maximal ansträngning. Dansa dig igenom det tråkiga!

3: Öppna skafferiet.

Det här ska du så småningom rengöra genom att rensa bort allt gammalt – men först ska du ta fram följande saker: ättika, bikarbonat, bakpulver och en grapefrukt. Ättika och bikarbonat är rena dundermedicinen vid en vårstädning. Spruta ättika och vatten på kakel, på klinkers och häll lite i din toalettstol. Rengör fogarna med samma blandning och med hjälp av en tandborste. Bikarbonat använder du för att rengöra ugnen – blanda till en pasta tillsammans med vatten – och grapefrukten är perfekt för att ta bort smutsränder i ditt badkar. Skär halvor, lägg salt på dessa och gnugga på områden där smuts samlats. Vinäger kan du hälla i några skålar som du placerar ut lite varstans i hemmet. Vinäger absorberar dålig lukt och det räcker med några timmar för att odören från exempelvis skåpet under diskbänken ska försvinna. Detsamma gäller för källaren. Passa på att nyttja de naturliga rengöringsmedel som finns i ditt kylskåp och i ditt skafferi. Det är effektivare och bättre för miljön!

4: Husmorstricks för soffan.

Dammsuga? Glöm det; lägg ett fuktigt lakan över, piska med en mattpiska och du kommer att se allt damm samlas i lakanet i fråga. Lakanet placerar du därefter i tvättmaskinen och kör ett vanligt program. Lätt som en plätt!

5: Använd en kartong.

Här måste du säga farväl till några saker. En vårstädning handlar om att skapa luft; rensa din garderob, rensa ur bokhyllan och släng alla papper som inte har någon relevans. Tänk dig en homestyling – skapa luft och försök få ett mer inbjudande hem. Vi mår bra av att rensa ut lite emellanåt. De saker vi inte använder kan även vara någon annan till gagn. Om föremål, kläder och annat fortfarande är hela och rena så kan du med fördel lämna dem till Erikshjälpen, Myrorna eller någon annan förening som arbetar med second-hand-försäljning. Har du tid så är det naturligtvis även möjligt att sälja sakerna för egen maskin. Blocket och Tradera ger oanade möjligheter. Det finns nästan alltid köpare till allt.

6: Möblera om

Samma tanke som ovan. Passa på att prova lite alternativa lösningar då du ändå är igång. Du kommer ändå att flytta runt soffan, bordet, fåtöljen och tvn för att kunna dammsuga. Experimentera lite och använd din fantasi. Din vårstädning blir roligare så. Vi är bekväma av oss och det är det som gör att vi fastnar i gamla hjulspår. Det finns ingen bättre möjlighet att prova någonting nytt än i samband med en vårstädning. Du - och resten av familjen - får en chans att skapa ett nytt hem. Ta tillvara på den möjligheten.

7: Målbilden

Inom idrott så talar man ofta om målbilder. En långdistanslöpare målar upp en tydligt bild av vad träningen ska resultera i - att han står högst upp på pallen med en guldmedalj runt halsen. Då träningen är extra jobbig så går löparen in i sitt inre, plockar fram bilden och känner plötsligt hur benen blir lättare. Det är något som man kan applicera till det egna livet också. Inte minst då det gäller projekt som en vårstädning. Vad ska ni göra efteråt? Finns det någon belöning som hela familjen kan njuta av tillsammans? Utöver att få ett rent, fräscht och inbjudande hem så kan även andra morötter fungera. Vad sägs om ett gemensamt besök på er favoritrestaurang? Tänk igenom detta innan och peppa varandra genom en gemensam målbild!

8: Gravitationen.

Det vill säga, i varje rum så börjar du städa dig uppifrån och nedåt. Damm, smuts och annat faller ned och det kommer att göra din städning mer effektiv. Kommer du på att gardinen inte är torkad – ja, då finns en risk att du får ta fram dammsugaren igen. Genom att vara logisk så blir man även effektivare.