Vårstädning Tips

Enkla tips för en bättre vårstädning

Hur genomför du din vårstädning? Förmodligen gör du den precis som alla andra – på måfå, utan plan och med ett dåligt humör under hela tiden. En vårstädning är de facto jobbigt att genomföra och det tar tid; men det går att effektivisera och därigenom göra det hela lite roligare. Vi tänkte därför rada upp några tips kring hur du kan göra och vad du ska fokusera på; detaljer som du kanske inte tänkt på, medel som du kan använda och olika områden som kräver lite extra omsorg. Vi sätter igång:

1: Gör en lathund.

Du kommer att tjäna på att planera din vårstädning innan du sätter igång. Gå igenom rum för rum och sätt gärna ihop din checklista efter vad som tar tid – ugnen behöver mycket tid och ganska lång förberedelse; påbörja städningen där först och samma sak gällande din toalett.

2: Musik.

På med en skiva eller än bättre – skapa en spellista på Spotify och sätt ihop en samling av uppiggande musik som får dig på bättre humör.

3: Öppna skafferiet.

Det här ska du så småningom rengöra genom att rensa bort allt gammalt – men försts ka du ta fram följande saker: ättika, bikarbonat, bakpulver och en grapefrukt. Ättika och bikarbonat är rena dundermedicinen vid en vårstädning. Spruta ättika och vatten på kakel, på klinkers och häll lite i din toalettstol. Rengör fogarna med samma blandning och med hjälp av en tandborste. Bikarbonat använder du för att rengöra ugnen – blanda till en pasta tillsammans med vatten – och grapefrukten är perfekt för att ta bort smutsränder i ditt badkar. Skär halvor, lägg salt på dessa och gnugga på områden där smuts samlats.

4: Husmorstricks för soffan.

Dammsuga? Glöm det; lägg ett fuktigt lakan över, piska med en mattpiska och du kommer att se allt damm samlas i lakanet i fråga.

5: Använd en kartong.

Här måste du säga farväl till några saker. En vårstädning handlar om att skapa luft; rensa din garderob, rensa ur bokhyllan och släng alla papper som inte har någon relevans. Tänk dig en homestyling – skapa luft och försök få ett mer inbjudande hem.

6: Möblera om

Samma tanke som ovan. Passa på att prova lite alternativa lösningar då du ändå är igång. Du kommer ändå att flytta runt soffan, bordet, fåtöljen och tvn för att kunna dammsuga. Experimentera lite och använd din fantasi. Din vårstädning blir roligare så.

7: Gravitationen.

Det vill säga, i varje rum så börjar du städa dig uppifrån och nedåt. Damm, smuts och annat faller ned och det kommer att göra din städning mer effektiv. Kommer du på att gardinen inte är torkad – ja, då finns en risk att du får ta fram dammsugaren igen.