Alltfler RUT och mindre ROT

Vi använder oss av RUT-bidragen som aldrig förr. Främst är det hemstädning som vi vill att städfirmor gör hemma hos oss. Om trenden att anlita allt fler städfirmor håller i sig återstår ännu att se. Förra året använde vi svenskar oss av hemstädning och RUT-avdrag för hela en miljard kronor. Då handlar ju RUT-avdragen om mer än hemstädning, det innebär även IT-tjänster som kan behövas hemma och trädgårdsarbete. Sänkningen av ROT-avdragen från 50 procent av arbetskostnaderna till 30 procent, skönjdes i antalet ROT-ansökningar. Medan RUT-tjänsterna ökade, minskade alltså ROT-tjänsterna. Trots det har fortfarande ROT-tjänsterna mycket större belopp än RUT, 2017 gjorde vi ROT-avdrag för hela 9,25 miljarder kronor medan RUT-avdragen låg på enbart 4,63 miljarder. Alla siffror är tagna från affärsvärlden.se.

ROT-avdragen innebär större arbeten

Att RUT-avdragen fortfarande har lägre arbetskostnader är inte så märkligt. Att ROT-avdragen har höga kostnader är inget konstigt. De arbetar med stora byggen som altanbyggen, badrumsrenoveringar, fasader och takbyggen. De arbetar med allt från att bygga nya hus till att ersätta trappsteg eller trösklar och golvlister inomhus. De som arbetar med tjänster berättigade inom RUT-avdrag arbetar man med hemstädning, flyttstädning, storstädning, installation av bredband, telefoner, datorer och allt som hör ihop med det. Man arbetar med alla slags trädgårdstjänster; såsom att anlägga ett stenparti, så frön, krattar gräset och så vidare, och så vidare.

RUT-avdragen är kvinnorgöra?

Är det så att tjänsterna som har med RUT-avdragen att göra är kvinnogöra? Är det så att kvinnor ägnar mer tid åt sysslor som har med städning att göra? Och att på samma sätt har alla arbeten med ROT-avdragen att göra med män? Och att fortfarande kan männen ta mer betalt eftersom de arbetar med större projekt än kvinnorna? Är RUT-avdragen en kvinnofälla? Mågna som arbetar inom den sektorn skulle inte hålla med. Både inom ROT och RUT är det flertalet företag som har startats och kunnat betala skatt för sina sålda tjänster. Hela idén med avdragen inom dessa branscher har varit för att stävja fusk med skatterna, och att de som arbetar där ska får riktig lön. Så långt verkar politikernas intentioner ha fallit väl ut.

16 Apr 2018