Dags för rejäl vårstädning, eller hur?

Minst en gång om året bör man göra en rejäl storstädning hemma. Då är det viktigt att ta ut alla textilier och riktigt damma av dem; mattor, gardiner, filtar, täcken, kuddar och så vidare. Tvätta de delar som behöver tvättas, till exempel kuddar och täcken som används varje natt. Torka sedan bort allt damm i resten av bostaden.

Så genomför du en riktig vårstädning

Passa på att tvätta fönster. Då behöver du riktig fönsterputsmedel för bästa resultat. Spruta det först på fönstret. Ta sedan en mjuk svamp och torka hela fönstret rent. Torka sedan torrt med en fönsterraka. Dra omlott på fönsterytan så att det inte bildar några ränder på den.

Torka sedan rent på fönsterbrädan. Torka med en annan trasa rent på fönsterkarmen utanför fönstret. Häng upp nya gardiner, eller om du har tvättat dina gardiner, kan du hänga upp dem, nytvättade.

Har du dammat av mattorna? Då kan de vänta utanför medan du dammsuger golvet först. Efter det kan du moppa golvet och ta med vått på alla golvlister. Efter det är det dags att ta in de utvädrade mattorna. Sedan är du klar.

Eller så anlitar du en städfirma som kommer och gör det

Var detta jobbigt? Känner du hur hela energin rann ur dig? Det är inte så konstigt, det är många krav dagens vuxna ska klara av. De flesta dubbelarbetar, då både kvinnor och män arbetar. Det är inte som på 1970-talet då många kvinnor ännu arbetade hemma. Då tog kvinnan hand om barnen och städade hemmet, lagade mat och tog hand om hela familjen. De kvinnor som inte trivdes med det stod knappt ut.

Med kvinnofrigörelsen kom framväxten av barnomsorgen sådan som vi känner till den idag. I dag är det ingen som tycker det är konstigt att båda föräldrar går till arbetet. Därför blir det upp till båda att dessutom fortsätta arbeta även när de är hemma. Arbetet med att städa, laga mat och ta hand om familjen är ju kvar eftersom båda arbetar, och ingen är hemma längre. Barnen är på dagis, fritids och skola, tills de kan ta vara på sig själva.

Vill eller kan du inte själv kan du köpa in de tjänsterna

Som tur är det möjligt att köpa in de tjänsterna; någon som kan hämta barnen, städa där hemma och väntar till föräldrarna kommer hem till barnen. Numera har möjligheterna att sänka priser och kostnader förbättrats avsevärt. Nu får man som mest dra av 30 procent av kostnaderna. Är man under 65 år får man dra av som mest 25.000 kronor per person och år. De som är över 65 år får dra av 50.000 kronor per person och år.

Dessutom har de utökat tjänsterna som man som privatperson kan då dra av. Det är bland annat  möjligheten att dra av för trädgårdsarbete, reparationer och data- och IT-tjänster och vitvaror. Det är för flytttjänster av olika slag, liksom för snöskottning, barnpassning och typiska hemtjänster, bland annat. Populärast är det med hemstädning. Det är de tjänster som är mest efterfrågade. Läs mer på denna länk om hemstädning i Uppsala: http://www.hemstädninguppsala.se.

21 May 2018