Därför gillar vi hemstädning

Det sägs att vi producerar ungefär 100 procent mer, per person, jämfört med för 100 år sedan. Det är programmet Dokument inifrån, från Sveriges television som tog fram detta fakta. Det är nog heller inget som verkar omöjligt med tanke på att kraven på det arbete vi gör är väldigt höga. Vi har allt fler tjänster som kräver hög utbildning innan vi har kvalificerat oss för det slags arbete som krävs av oss.

Allt fler lärare och förskoledagis förväntas klara av fler barn, fler arbetsuppgifter, liksom sjukvårdspersonal krävs att de ska klara fler uppgifter än att bara se till att de sjuka får vård och blir friska. Här tror vi att de flesta kan skriva under på att arbetet har ställt stora krav på oss. Samtidigt har vi ingen annan som tar hadn om arbetet hemma; städning, tvättning, matlagning och barnen omvårdnad. 

Hemstädning det som växt mest

Rut-avdraget har utbetalats för nästan 1 miljard under förra året. Och det är hemstädnignen som har dragit in mest, enligt tidningen Affärsvärlden.se. Skatteverket betalade nästan 1 miljard i Rut-bidrag till kunder som hade anlitat hemstädning, flyttstädning och så vidare.

– Den starka tillväxten visar att det finns en fortsatt stor efterfrågan på tjänster i hemmet. Allt fler har ett behov av att ta hjälp hemma för att få vardagen att gå ihop, säger Maria Andersson, som är VD på företaget Hemfrid till affärsvärlden.se.

Och bidragen lär inte minska med tanke på att det är alltfler tjänster som har inkluderats i Rut-bidragen; såsom trädgårdsarbete, barnpassning, tvätt, reparationer och hemtjänstuppdrag. Därför lär vi se en ökning i Rut-bidrag de närmaste åren.

Inte bara storstadsbor som använder Rut-tjänster

I de flesta städer har man sett samma slags ökning, som i storstäderna. Det är inte bara huvudstadsbor som inte hinner med arbetet hemma, det är även i städer som Gävle, Umeå, Eskilstuna och andra mellanstora städer som man har sett en ökad efterfrågan på hemstädningstjänster. Det är alla sorters familjer som behöver hemstädning; barnfamiljer, par som är lite äldre. Även pensionärer som behöver hemstädning, och andra. Det sägs att så många som 40.000 heltidstjänster som har skapats av de nya Rut-tjänsterna. När det kommer till andra tjänster än hemstädning är det många företag som också anlitar städbolagen för konstorsstädning och byggstädning bland annat. Bor man i Gävle är det stor efterfrågan just på både hemstädning, som kontorsstädning och flyttstädning. Då har man minst 60-tal städbolag att välja mellan. Läs mer om hemstädning i Gävle på: http://www.hemstädninggävle.se.

30 Jun 2018