Detta behöver du för en miljövänlig veckostädning

De flesta rengöringsmedel som utlovar mirakel brukar ha långa listor med innehållsdeklarationer. De flesta av dem är rena rama kemikalierna. Städar man då med de produkterna hälls de ut i avloppet och kommer ut i naturen och förstör fisket, livet och försurar våra vattendrag. Därför rekommenderar vi här att enbart anvädna miljövänliga rengöringsmedel. Dessutom är de billigare än de dyra kemikalier som vi har vant oss vid att se på städhyllorna i livsmedelsaffärerna. Hoppa över dem.

Dessa rengöringsmedel är miljövänliga

Det enda du behöver är vanlig grön såpa, diskmedel och möjligen ättikssprit (om du ska tvätta fönster). Välj istället städredskapen med omsorg; det finns bra mikrofibertrasor som i sin textilstruktur hjälper till att få bort smutsen, även utan diskmedel eller såpa.

Diskbänken – diskmedel

Har du en väldigt smutsig diskbänk, kan du ta stålull och ge dig på smutsfläckarna. I övrigt räcker det med vanlig miljövänligt diskmedel som till exempel Grumme diskmedel.

Köksskåp och -luckor – diskmedel

Här räcker det med att du tar en tom sprayflaska. Fyll den med vatten och lämnar lite kvar i flaskan som du inte fyller. Häll i diskmedel i flaskan. Då får du rengöringsmedel som du kan använda till de flesta ställen i ditt hem.

Spisen – diskmedel

Här räcker det med diskmedel till spisen. Har du riktigt svåra fläckar på spisen kan du ta hjälp av stålull.

Handfatet – såpa

Handfatet ska egentligen rengöras en gång i veckan och då behöver du inte starkare medel än vanlig, miljövänlig såpa.

Toalettstolen – såpa

Här kan du ta en tom sprayflaska och fylla den med vatten. Lämna lite i flaskan som du inte fyller med vatten. Häll i resten med såpa. Spruta på toalettringen och under den. Torka av med en trasa avsedd för toabruk. Häll såpa i toastolen. Borsta rent med en toaborste.

Tapeterna – diskmedel

Hittar du en fläck på väggen, är det det enda rätta att ta en ren trasa och lite diskmedel på den och torka bort fläcken.

Golvet – såpa

När du har dammsugit klart, eller sopat klart golvet från all sköns dammtussar och skräp som kan ha funnits på golvet är det bäst att ta några tag med en golvmopp. Doppa den i vatten blandat med vanlig miljövänlig såpa och moppa hela golvet.

Fönster och speglar – ättikssprit

Här rekommenderar vi att i vanlig ordning ta en tom sprayflaska och fylla den med vatten och en tredjedel ättikssprit. Spruta på fönster och spegel. Ta en mjuk svamp och rengör fönstret eller spegeln. Ta sedan en fönsterskrapa och torka rent med denna.

Dessa produkter är definitivt miljöovänligt: luftfräschare, avloppsprodukter, toarent. Bäst är det att inte köpa dem alls, har du dem hemma, släng dem, använd inte dem. Tycker du det var jobbigt att städa ditt hem? Anlita en städfirma i Västerås för din hemstädning i Västerås så slipper du tänka mer på det.

22 Jun 2018