Effektiv rengöring av golv

Rena och nyskurade golv gör en hel del för upplevelsen av en lokal. I större lokaler som affärer, utställningshallar och kontor är det otroligt viktigt att golven ger ett städat och fräscht intryck. Dessa typer av lokaler utsätts dagligen för slitage och smuts i och med genomströmningen av människor, speciellt under hösten och vintern. För att hålla efter stora golvytor gör man klokt i att investera i en skurmaskin. En skurmaskin rengör effektivt och tidssparande där manuell städning skulle tagit betydligt längre tid.

Mångsidiga maskiner

En skurmaskin kan rengöra de flesta typer av ytor. Den gör rent med hjälp av skurrrondeller som lätt byts ut för att passa underlaget. Du väljer dessutom rengöringsmedel utifrån underlaget. Oavsett om dina golv är av trä, plast, klinker, cement eller något annat finns typer av borstar som passar underlaget.

Hitta rätt skurmaskin

Vad för typ av skurmaskin du behöver är inte alltid helt lätt att klura ut. Mycket beror det förstås på stoleken på golvytorna och vilken typ av golv det rör sig om. Men det är också beroende på hur mycket utrymme du har för förvaring av skurmaskinen med tillbehör, samt hur systemet för tömning av smutsvatten kan skötas.

Till att börja med kan du fundera över om du vill ha en handdriven eller åkbar skurmaskin. Den manuella skurmaskinen opereras med handtag, lite som ett cykelstyre, och du driver den framför dig i ett jämnt tempo styr skurningen med knappar. Med en liten handdriven skurmaskin kommer du lättar åt invid väggar och i hörn. Att driva maskinen kräver ingen större ansträngning men om du har en väldigt stor golvyta kan det ändå bli utmattande för armar och fötter.

Åkbar skurmaskin

I sådana fall kanske en åkbar skurmaskin är en bättre lösning. På den åkbara skurmaskinen sätter du dig bekvämt tillrätta och manövrerar maskinen som en liten bil. Åkbara skurmaskiner finns både med handtag och ratt och gör städningen betydligt lättare. Nackdelen med dessa maskiner är att de är större och därmed lite otympligare att manövrera i trängre utrymmen.

Vissa tillverkare erbjuder även ett sorts mellanting; en skurmaskin som drivs bakifrån, men där användaren står på en liten plattform bakpå och ”åker med”. Dessa maskiner är oftast lite smidigare och kommer lättare åt att skura på svårtillgängliga ytor.

Rengöringsmedel

Skurmaskiner är utrustade med en särskild tank för rengöringsmedel. Beroende på modell har de antingen en fixerad eller löstagbar tank. Beroende på arbetsmiljön kan det ibland vara bra att välja en löstagbar tank så man smidigt kan ta med sig tanken och fylla på den. Skurmaskiner arbetar ekonomiskt och använder, precis som en disk- eller tvättmaskin, betydligt mindre rengöringsmedel än en vanlig städning för hand normalt kräver. Det finns många typer av rengöringsmedel anpassade för olika typer av golv. Välj gärna ett miljövänligt medel som kan tömmas i avloppet, extra viktigt om du har stora ytor som producerar mycket avfallsvatten vid städning.

Se och prova

Besök gärna en specialbutik för städmaskiner, prova och känn på olika typer av maskiner föra tt komma fram till rätt lösning för dig. Ibland kan det faktiskt vara en bra investering att satsa på två maskiner, en större åkbar för de stora ytorna och en liten smidigare för att komma åt vid väggar och i hörn.

Läs mer om städmaskiner här!

11 Nov 2017