Fräscha upp dina smutsiga markiser

Uppdaterad: 10 september 2020

Nu närmar sig våren med stormsteg. Det som nyss var ett snömoddigt och lergrått Sverige börjar sakta visa de första gröna knopparna, krokusarna blommar nära varma husväggar och tussilagon står i dikeskanterna. Det betyder att det snart är dags för utesäsongen igen!

Det betyder givetvis att det börjar bli dags att tänka på vårstädningen även utomhus. Först ut tänkte vi ta en titt på din markiser, då de sitter ovanför dina fönsterrutor och en eventuell terrass eller uteplats. Att städa de andra elementen först kommer att innebära att du får göra om jobbet, så börja uppifrån och arbeta dig sedan neråt.

För att rengöra markiser bör du se till att först fälla ut dem helt och hållet och sänka fronten så går det lättare att komma åt. Kanske märker du att tyget har blivit slitet eller att någon detalj i mekaniken behöver bytas ut. Då är det en perfekt tidpunkt att kontakta en markisfirma för att beställa reservdelar så att de hinner levereras innan utesäsongen är igång på riktigt.

När dina markiser är utfällda kan du börja med att spola av både markiserna och kassetten som de sitter i med vattenslang. Rengör sedan med ett milt rengöringsmedel, till exempel såpa eller en tvållösning som du applicerar med en mjuk borste. Låt lösningen sitta i någon minut och spola sedan av med vattenslangen igen. Se till att få bort alla rester av tvållösningen.

Låt markisen torka i utfällt läge för att undvika att det uppstår mögel på markisduken.

Observera att du bör undvika att tvätta markiser med högtryckstvätt eller ångtvätt. Det kan skada markisduken. Av samma anledning bör du undvika starka kemikalier, mögeltvätt och blekmedel. Om du skulle ha mögelfläckar på kassetten där duken sitter kan du dock använda det rengöringsmedel du behöver, men var försiktig så att det inte läcker in på duken. Tänk även på att många starkare rengöringsprodukter inte är bra för miljön, så överväg noga om du vill ha rester av dessa i din trädgård.

Om din markisduk inte går att få ren med hjälp av enbart tvållösning och borste rekommenderas att du hör av dig till tillverkaren av din markis för att få tips eller så kan markisduken bytas ut vid behov.

Kan en städfirma hjälpa?

En annan lösning är att kontakta en städfirma. De besitter ofta en större expertis och en högre nivå av kunskap om rengöring än vad gemene man gör. Det som man bör tänka på i samband med detta är att säkerheten ska prioriteras. En markis sitter högt och ett fall - oavsett höjd - kan innebära skada. Detta kan innebära att en mindre ställning - som går att hyra - är den bästa lösningen och något som du kanske bör ordna med om du vill ha professionell hjälp.

Det är för övrigt ingen dum ide även om du ska tvätta dina markiser för egen maskin. En stege kan fungera, men den ökar definitivt risken för skada. Stegar använder man primärt för att ta sig upp- och ner - jobbet med att rengöra en markis kräver mer rörelse i sidel och där kan en ställning erbjuda en säker och trygg arbetsgång.

Rengör alla detaljer

En markis handlar om mer än bara tyg. Stativet, vikarmar och alla andra detaljer i metall måste även de inkluderas i rengöringen. Om inte - ja, då riskerar man både sämre funktionalitet och en sämre, tristare estetik. Tipset är att använda vanligt vatten - ljummet sådant - och diskmedel samt en diskborste. Gnugga rent och torka därefter av med en handduk.

Markiser åldras och det påverkar mekaniken. I samband med att du rengör din markis så kan du med fördel även passa på att smörja upp alla tekniska delar. Var emellertid försiktig så att du undviker att se olja - eller det smörjmedel som används - droppa över väven. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att bli av med.

Kan jag byta väv på egen hand?

Om du inte skulle lyckas få din markisväv ren så finns det ett annat alternativ och det är att byta ut den mot en ny. Det enkla är i så fall att lämna in markisen hos en återförsäljare eller en reparatör - men den mer händige kan med fördel byta ut duken på egen hand. Några viktiga poänger att utgå från finns dock:

  • Mät noggrant. Ska du byta ut en markisduk så är det extremt viktig att måtten blir korrekta. Det finns idag massor av återförsäljare så att hitta tyg är inget problem - det stora problemet ligger i att hitta rätt storlek. Du ska mäta både bredd och längd. Gällande bredden kan du mäta från två ställen. Varför? Jo, för att väven ofta töjer sig och att du genom detta riskerar att beställa för smal- eller för bred duk. Gällande längden/höjden så ska du inte inkludera kappan i måttet. Den beställer man alltid separat.
  • Montering. Hur gör man då för att byta? Du har tur som lever i en högteknologisk tid. Idag finns fina instruktionsvideos att ta del av och här hittar du en sådan. Utgå från den och klicka dig vidare om den inte passar den markis vars duk du ska byta. Lycka till!
24 Mar 2017