Fräscha upp dina smutsiga markiser

Nu närmar sig våren med stormsteg. Det som nyss var ett snömoddigt och lergrått Sverige börjar sakta visa de första gröna knopparna, krokusarna blommar nära varma husväggar och tussilagon står i dikeskanterna. Det betyder att det snart är dags för utesäsongen igen!

Det betyder givetvis att det börjar bli dags att tänka på vårstädningen även utomhus. Först ut tänkte vi ta en titt på din markiser, då de sitter ovanför dina fönsterrutor och en eventuell terrass eller uteplats. Att städa de andra elementen först kommer att innebära att du får göra om jobbet, så börja uppifrån och arbeta dig sedan neråt.

För att rengöra markiser bör du se till att först fälla ut dem helt och hållet och sänka fronten så går det lättare att komma åt. Kanske märker du att tyget har blivit slitet eller att någon detalj i mekaniken behöver bytas ut. Då är det en perfekt tidpunkt att kontakta en markisfirma för att beställa reservdelar så att de hinner levereras innan utesäsongen är igång på riktigt.

När dina markiser är utfällda kan du börja med att spola av både markiserna och kassetten som de sitter i med vattenslang. Rengör sedan med ett milt rengöringsmedel, till exempel såpa eller en tvållösning som du applicerar med en mjuk borste. Låt lösningen sitta i någon minut och spola sedan av med vattenslangen igen. Se till att få bort alla rester av tvållösningen.

Låt markisen torka i utfällt läge för att undvika att det uppstår mögel på markisduken.

Observera att du bör undvika att tvätta markiser med högtryckstvätt eller ångtvätt. Det kan skada markisduken. Av samma anledning bör du undvika starka kemikalier, mögeltvätt och blekmedel. Om du skulle ha mögelfläckar på kassetten där duken sitter kan du dock använda det rengöringsmedel du behöver, men var försiktig så att det inte läcker in på duken. Tänk även på att många starkare rengöringsprodukter inte är bra för miljön, så överväg noga om du vill ha rester av dessa i din trädgård.

Om din markisduk inte går att få ren med hjälp av enbart tvållösning och borste rekommenderas att du hör av dig till tillverkaren av din markis för att få tips eller så kan markisduken bytas ut vid behov.

 

24 mar 2017