Hemstädning på dina villkor

Det finns idag ett större intresse kring hemstädning och andra typer av hushållsnära tjänster som finns för att underlätta vanliga familjers vardag. Att kunna ta hjälp med exempelvis hemstädning ger andrum i vardagen och gör att man kan engagera sig i andra, mer viktiga saker. Något som behövs idag då vi nu, mer än någonsin tidigare, har en förmåga att plita ner saker i almanackan. En vanlig familj i Göteborg kan ha så pass mycket i sin kalender att de tvingas stryka saker som det redan är – jobb för två vuxna, lämning och hämtning, skjuts till träningar, egen träning, handling, matlagning, social umgänge och så vidare. Någonstans tar det stopp. Att då slippa det ok som städning och skötsel av hemmet för med sig kan ge den där lilla ventilen som gör att vardagens alla bitar passar ihop.

Alltid kunden främst

Och, ser man till hemstädning så är det en tjänst som är väldigt flexibel sett till att kunden är den som bestämmer. Den vanliga familj i Göteborg vi hade som exempel kan välja att ha hemstädning en gång i veckan, två gånger i månaden, fem gånger per kvartal och så vidare - det är helt upp till en själv att välja och anpassa tjänsten efter sina egna behov. Detsamma kan sägas om vad det är som man vill ha städat. Idag kan man se att många väljer att fokusera på köket och badrummet och att man i dessa rum vill ha det grundligt städat – i övrigt räcker det med dammsugning och att golven torkas.

Detta ställt mot andra som vill ha allting kliniskt städat och där man även inkluderar andra tjänster – diskning, tvättning, strykning – i tjänsten. Priset blir naturligtvis påverkad av de val man gör.

Rut-avdraget gör hemstädning billigare

Angående priset så ska man veta att det finns en anledning till att fler väljer hemstädning och att fler börjat visa intresse för denna tjänst. Den skatterabatt som är möjlig att använda för hushållsnära tjänster – Rut-avdraget – har gjort att fler tycker att det finns ett värde i att öppna plånboken.

De har också rätt i detta: att kunna dra av 50% av den totala kostnaden för arbetet gör stor skillnad. Taket man måste hålla sig under ligger på årliga 25.000 kronor – men för en familj med två stycken vuxna så räknas summan – förutsatt att båda är berättigade – gånger två och där har man således ett gemensamt tak på 50.000 kronor.

Ska man då tänka på något gällande hemstädning? Ja, det finns en del saker som kan vara värda att kolla upp innan man skriver på ett bindande avtal. Vi tittar lite närmare på dessa:

  • Företaget bör kollas upp innan: finns det F-skattsedel, finns kollektivavtal, hur många anställda har man och hur pass stor är personalomsättningen? Se även till att ringa referenser för att säkerställa att du får den kvalitet du eftersöker.
  • Städaren. Dels så bör du ha samma städare varje gång – det handlar trots allt om en tjänst som sker i ditt eget hem. Tillit och förtroende måste finnas. Be att få träffa städaren innan för att lära känna denne. En provstädning är ett måste – där kan du förklara hur du vill ha det och samtidigt se vilken kvalitet städaren håller.
  • Säkerhet. Kolla upp vilka rutiner man har vid nyckel- och kodfrågor. Dina nycklar ska aldrig hamna i orätta händer och därför så krävs det ett bra säkerhetstänk och väl genomtänkta rutiner hos företaget i Göteborg (eller var i Sverige du nu än må bo).
  • Tänk på att: Du ska ha en löpande kommunikation med städaren om vad som behöver fyllas på. Du är den som ansvarar för att rengöringsmedel, dammsugarpåsar, trasor och annat finns för städaren att använda. Skapa rutiner här där städaren kan skriva ned vad som håller på att ta slut så att du kan inhandla detta till nästa hemstädning

Fortsätt läsa mer här om hemstädning i Göteborg.

27 Mar 2018