Hur ser vi på våra städare?

Är du någon som gillar att städa? Det verkar som att de som verkligen gillar städningen i sig är i minoritet. Alla vill ha städat, men få vill städa. Att städa ses som ett lågprioriterat arbete, för underklassen och människor med låga ambitioner. Ändå skulle antagligen lamslås om städarna försvann. Särskilt om man har en matbutik, affär eller någon annan kundtät plats. På en dag skulle platsen förvandlas till en ogästvänlig plats. Våra mataffärer skulle bli svarta av all smuts som kunderna drar in.

Tänk om alla städare försvann

Föreställ er en stad där städarna försvann. Ingen skulle hämta soporna, ingen skulle ta bort all grus på gatorna och affärerna skulle förbli svarta av grus och sand. Skulle det gå en månad, skulle vi ha stora problem. Det är synd att vi inte värdesätter städarna bättre än vi gör. Ser vi på deras löner, i medellön över hela Sverige, får en städare mellan cirka 19.000 och 23.500. I Örkelljunga är den lägst (19.604) och högst i Sollefteå (23.582), före skatt. Det gäller således att den som städar, kanske har någon annan inkomstkälla för att klara sig. Är man två, gör kanske den enes lön inte så mycket. Trösten är kanske den att man inte behöver någon utbildning för att städa. Man behöver därför inget studielån, som sedan ska betalas tillbaka MED ränta. Man kan ju tycka att de som studerar borde få räntefria skulder. De med akademisk utbildning får därför som en extra skatt på sin intjänade lön. Ju längre studier, desto högre ”skatt” på lönen. 

Vilka reaktioner får de som städar?

Hur ser vi på städarna? En debattör på nyheter 24, skrev för två år sedan att människor har skrattat, eller helt slutat prata med vederbörande då hon har berättat att hon är städare. Ganska orättvist, eller hur? Så hur gör du själv när du träffar någon som städar?

Många kan säga till henne att det inte är särskilt svårt att städa. Men pratar man med städarna själva, säger de att alla inte kan städa. Det gäller att vara lagom noggrann. Är man för noggrann, kanske man aldrig kommer vidare. Ofta har städarna ganska stora ytor att städa på, eller så ska de städa på många ställen. Då gäller det att inte fastna vid alltför många fläckar. Då kommer man ingenstans. Är man alltför slarvig när man städar, blir det heller inte bra. Då blir det ju inte städat, eller hur? Så det gäller att vara lagom noggrann. Dessutom gäler det att ha öga för detaljer och kunna se smutsen där den ligger. 

Har man stora ytor, hjäper det inte med anställda städare, då behövs stora maskiner för att rengöra dem. Utomhus krävs maskiner som kan rengöra gatorna. Då hjälper inte en hel stab med gatustädare. Då är det bra med städmaskiner utomhus, läs mer här om sådana.

 

2 Jan 2018