När man anlitar ett städbolag

Funderar du på att boka ett städföretag för städningen hemma, på kontoret eller på bygget? Det finns städbolag som arbetar med städning men av olika slags lokaler eller till och med ute på en byggarbetsplats. De utför då en kontorsstädning, hemstädning eller en byggstädning. Det finns även städbolag som arbetar med trapphus och allmänna platser. Det är i så fall utrymmen som blir extremt smutsiga och då har de maskiner som tar bort den smuts som det kan bli på ytor där väldigt många människor använder och drar in smuts utifrån. När man sedan ska anlita ett städbolag finns det sedan olika kriterier som man kan behöva utvärdera dem efter. Här går vi igenom vilka de kan vara.

Bra priser

Vi har lärt oss att höga priser innebär att man får tjänster och varor med hög kvalitet, och till viss del stämmer det också. Det är väl enbart inom vissa områden som det inte stämmer. Kläder, till exempel. Ett högt pris på kläder behöver inte alls innebära att det håller en högre kvalitet än andra. Men när det kommer till städning, kan ett högre pris innebära en städning av högre kvalitet. Varför då? Jo, säg att ett företag betalar in alla skatter och avgifter, och att städarna för en skälig lön för sitt arbete, då måste de ha lön enligt kollektivavtal. Det innebär att arbetsgivaren betalar för sjukledigt och för pensioner och sådant kostar, men i ett samhälle som inte har människor som bor på gatan krävs det att de får riktiga löner, och det är väl ändå viktigt eller hur?

Har F-skattsedel

Att städbolaget har egen F-skattsedel är ett villkor för att privatpersoner ska kunna få dra av på Rut-avdraget. Då kan man få dra av så mycket som 75.000 kronor per person och år. Och det vill man ju. Rut-avdraget har ju alla redan varit med och betalat för via skattsedeln, så var noga med att dra av på Rut-avdraget för flyttstädningen, till exempel.

Har ansvarsförsäkring

Ett ansvarsfullt städbolag ser till att betala för en ansvarsförsäkring för sin personal. Det innebär att om det skulle hända något i städningen, så tar arbetsgivaren ansvar för det. Att en arbetsgivare har en försäkring för alla sina städare visar att de är villiga att ta ansvar för städarna och deras kunder. Skulle något hända under städningen, då ersätter arbetsgivarna för det via sin ansvarsförsäkring. En sådan ansvarsfull arbetsgivare kan du läsa mer om här.

19 May 2019