Rengöra persienner – så här gör du

Uppdaterad: 10 september 2020

Persienner är som allt annat i bostaden, de behöver rengöras med jämna mellanrum. Framför allt gäller det fritt hängande persienner som samlar på sig damm och fett, men även persiennerna inne i fönstret behöver se söver då och då. Att rengöra persienner är inte svårt, det svårare är snarare att komma ihåg dem. Även om en persienn inte ser smutsig ut kan den vara täckt av fett fårn matos och fingrar som tagit på dem, och det förkortar deras livslängd. Så se till att göra rent persiennerna åtminstone i samband med fönstertvätten.

Persienner som monterats inne i fönstren

För att rengöra en persienn inne i fönstret måste du dela på bågarna, vilket ju oftast göra vid en fönsterputs. Persienner som hänger inne i ett fönster är vanligen av plast eller aluminium. Till aluminium kan du använda ett rengöringsmedel om du vill, men det blir precis lika bra med vanlig såpa, och det luktar dessutom godare. Till plastpersienner ska du inte använda rengöringsmedel, utan ta såpa.

Damma först av lamellerna försiktigt med en mikrofiberduk. Fukta sedan mikrofiberduken lätt med vatten och såpa och dra över persiennerna. Finns det fläckar så kan a gnugga lite extra. Ta gärna några tag på persiennsnöret också så att det blir fritt från damm och smuts. När persiennerna är rena kan de få torka en stund i det fria innan du stänger fönsterbågarna.

Fritt hängande träpersienner

En vanlig inredningsdetalj i Stockholm är fritt hängande persienner i trä. Dessa är lättare att komma åt, men fordrar att man är lite försiktig vid rengöringen. Trä är inte alls lika okänsligt som aluminium och plast och tycker inte om att bli fuktigt. Använd absolut inte heller vare sig rengöringsmedel eller såpa på dina träpersienner.

Fukta en mikrofiberduk ytterst lätt och dra försiktigt över lamellerna. Där det finns fläckar kan du fukta trasan lite extra och gnugga försiktigt tills fläcken löses upp. När du är klar torkar du noga av persiennerna med en torr trasa.

Följ alltid skötselanvisningarna

Har du fått dina persienner upphängda av persiennproffs i Stockholm har du antagligen fått fler goda råd avseende skötseln av just dina gardiner. Det kan skilja mycket åt i kvalitet och funktion mellan olika tillverkare, men persiennmontörer i Stockholm använder sig i regel av kvalitetsprodukter. Stockholmare är kräsna och vill ha persienner som både är snygga och håller. Detta gör det ännu viktigare att ta hand om dem och rengöra dem regelbundet så att de får ett så långt liv som det var tänkt.

Vad gör jag om persiennerna går sönder?

Persienner är en perfekt lösning för att stänga ute solen och ge sig själv en svalare inomhusmiljö. Dessutom stänger de ute nyfikna blickar från grannar och förbipasserande också. Är det någonting som går att anmärka på gällande persienner så är det livslängden. Även om du är noggrann med att rengöra och håler viss försiktighet i samband med att du fäller ned- och drar upp dem så kan de ändå gå sönder.

Frågan är om det går att laga? Kan man reparera en persienn eller måste man investera i en ny? Det beror helt på hur persiennen gått sönder - vilken del - samt hur pass händig du är.

Det vanliga är att snöret gått av och det är något som ofta kan fixas med hjälp av en tändare. Lågan används för att löda ihop delarna. Det är det enkla, effektiva sättet. Ser man däremot att snöret gått av - och att lamellerna lossnat; då har man ett lite större projekt framför sig. Tvingas du köpa ett nytt snöre som ska dras genom alla lameller så har du ett ganska pillrigt projekt framför dig. Svårt - men långt ifrån omöjligt! Använd en större synål för att trä tråden genom de små hålen och upprepa detta på båda sidor innan du förseglar genom att knyta en tillräckligt kraftig knut i ändarna. Vi ska säga att om det handlar om skadade lameller så brukar det vara enklare att köpa nya persienner snarare än att ge sig på att reparera. Det blir sällan bra.

En fördel idag är att utbudet av begagnade persienner ökat. Genom att skapa bevakningar på exempelvis Blocket eller Tradera kan du hitta begagnade persienner i väldigt bra skick - till extremt bra priser. Många privatpersoner byter ut persienner mot andra, mer estetiskt tilltalande, alternativ i samband med att de flyttar. Idag ser man även att många BRF:er och fastighetsägare gör samma sak. Detta skapar fina möjligheter för dig att hitta kvalitetspersienner till rena fyndpriser. Håll ögonen öppna!

Dags att byta ut dina persienner?

Ett annat tips är att du ser över dina alternativ i samband med att du hittar skador på dina persienner. Persienner är definitivt funktionella och prisvärda. Men, som vi nämnde ovan i samband med att många idag väljer att byta - särskilt estetiskt tilltalande är de inte. Idag finns det många alternativ gällande solskydd. Rullgardiner är exempelvis en bra lösning i sovrum. Mörkläggningsgardiner likaså. En fördel med de senare är att de även stänger ute ljud på ett bra sätt. Bor du i centrala delar av Stockholm så kommer du att leva i ett surrande oväsen. Mörkläggningsgardiner gör att ljudet absorberas och stängs ute. Ibland behöver man lugn och ro, eller hur?

Bor du i en villa så har du fler alternativ och här skulle vi gärna slå ett slag för fönstermarkiser. De är lika tilltalande för ögat som funktionella. Kombinerar du exempelvis markiser med en annan lösning så har du löst hela problemet: du får ett solskydd som både är vackert och funktionellt på samma gång.

Vi ska även nämna att solfilm idag är ett populärt val för många. Det ger dig, till skillnad mot persienner, en chans att se ut genom ditt fönster men där ingen kan se vad du gör på insidan. En bra lösning om man bor i ett tätbebyggt område och där man inte vill gå med neddragna persienner hela dagarna.

23 Mar 2019