Riskerna med att anlita svartjobb för städningen

Vill du ha städhjälp i hemmet kan du antingen kontakta ett städföretag, som arbetar lagligt, eller hitta någon privatperson som gör det svart och olagligt. Det sistnämnda alternativet kan i vissa fall vara billigast - men kan bli mycket dyrt i längden.

Det räcker med att gå omkring i centrala Stockholm i en halvtimme för att hitta mängder av annonser och lappar om billig städhjälp. Personer som behöver extrapengar marknadsför sina städtjänster där det är som mest folk för att få så sådan stor uppmärksamhet som möjligt. En person som kan tänka sig anlita svart städhjälp i Stockholm kan få hjälpen för 50-90 kr per timme. Det är omöjligt för städföretag att matcha detta rent prismässigt. Detta eftersom de håller höga krav på kvalité, ska betala försäkringar och skatter m.m.  Det går alltså att få det billigt – men priset blir ändå högt.

Skatteverket räknar med att staten missar skatteintäkter på ca 65-70 miljarder per år. Men det är inte bara här som problemen uppstår. Dessutom så konkurrerar dessa svartjobb mot ärliga städföretag. Det kan helt enkelt minska möjligheten för städföretag att etablera sig och växa i Stockholm i det fall som utbudet av svartjobb är för stort.

Man ska komma ihåg att svartjobb är en olaglig handling. Detta både från de som betalar och de som tar emot betalningen.

Försäkring och ansvar?

En stor nackdel att ha svart städhjälp är försäkringsfrågorna och ansvarsdelen. Om en person utför städhjälp hos dig och har sönder något – vem står då för kostnaden? Ska du kräva privatpersonen på hela summan? Någon försäkring finns inte som täcker för skador som uppkommer hos andra om detta skett under svartarbete. Är det en dyr egendom är det inte ens säkert att personen kan betala tillbaka hela värdet.

Just denna punkt är orsaken varför många inte väljer svartjobb. Det kan vara bekvämt att anlita någon vän för städning – men om något går sönder kan även vänskapen sättas hårt på prov.

Inte så stor prisskillnad

De som anlitar svart städhjälp gör detta oftast eftersom man anser att vit städhjälp är för dyr. Men är det verkligen så? Sedan avdrag (RUT) har kunnat genomföras har kostnaden för olika städtjänster minskat drastiskt. Även om priserna varierar något mellan olika städföretag i Stockholm så är en vanlig prisbild 120-160 kr per timme. Självklart kan det finnas de som erbjuder sig jobba svart för lägre än dessa nivåer men skillnaden per timme blir inte speciellt stor. Men skillnaden i trygghet, försäkring och ärlighet är betydligt större.

Vi rekommenderar att ni anlitar en seriös och certifierad städfirma istället. Här är en: www.städhjälpstockholm.net/

4 Oct 2018