Så mycket använder vi avdrag inom RUT och ROT

Enligt Aftonbladet utnyttjar vi både ROT- och RUT-avdragen som aldrig förr. I maj förra året betalades det ut RUT-avdrag för 140 miljoner kronor MER än 2016. Och det är framför allt RUT-avdragen som ökar mest, uppger Mathias Karlsson på Skatteverket till Aftonbladet. Framför allt är det tjänster som trädgårdsarbete och flyttjänster som har ökat, även tjänster som att fälla träd har alltså ökat under 2017. Antalet RUT-avdrag för städtjänster har legat på samma nivå som året innan.

Fler tjänster har tagit i bruk

Detta har inneburit att fler tjänster har tagits i bruk vilket har gjort att fler har fått arbete inom alla sektorer som har med tjänster inom hemmet att göra.

– Vi betalar ut mindre pengar men mängden arbete motsvarar samma nivå. Så har det inte riktigt sett ut tidigare. Rot har återhämtat sig till en nivå som var innan reglerna ändrades, uppgav Skatteverkets analytiker Mathias Karlsson till tidningen.

Fler företag arbetar inom dessa tjänster

Han menar att det stora genombrottet för maj det året var att antalet utförare växte. Så mycket som 3.500 fler företag som arbetar antingen med arbeten som har gett rätt till RUT- och ROT-avdragen. På Skatteverket menar de att detta har gett resultat av politikernas intentioner när de införde rätten till avdrag. Aldrig förr har man sett en sådan ökning.

Och att anlita hemtjänster för olika avdrag har gjort att fler har kunnat till exempel bo kvar i sin hem. För dem som är under 65 år är maxgränsen för RUT 25.000 kronor per år och per person. Dock är det så att är man många som äger bostaden där tjänsten utförs, kan samtliga bostadsägare dra av för tjänsterna. Det gäller både ROT- och RUT-avdraget. Tjänstesektorn inom dessa branscher har alltså vuxit.

Ett städföretag i Stockholm

Fler företag lever gott och väl då vi som konsumenter har råd att anlita dem. Ett sådant företag som drar nytta av det är Viklunds städ. De erbjuder både storstädning, flyttstädning, hemstädning, golvvård, fönsterputsning, trädgårdsarbete för dem som anlitar dem för sina hem. För företag har de möjlighet att erbjuda fastighetsstädning, kontorstädning städning av skolor samt alla andra tjänster som de även erbjuder privatpersoner i sina hem. De erbjuder sina tjänster i hela Stockholm, till exempel städning i Lidingö.

Ädre kan få bo hemma längre

Att äldre människor som är över 65 får göra ett större avdrag har gjort att fler kan få den typen av städning som inte hemtjänsten erbjuder längre, hemtjänsten hinner enbart med en ytlig städning och hinner enbart med att göra inköp och sitta och umgås med sina klienter. Många äldre som har ekonomisk möjlighet kan utnyttja fler tjänster och har fler att välja mellan. Många kan på så sätt bo kvar längre och behöver inte utnyttja servicehem eller äldreboende. Om det är bra eller dåligt bör vara osagt.

9 Mar 2018