Så städar du effektivt i källaren

Källaren är ett rum i en bostad som i de allra flesta fall används som förråd. En plats där man slänger saker som inte längre används. Det dröjer inte länge förrän källaren är proppfull med gamla prylar som ligger där och samlar damm. Här bjuder vi på tips om hur man utför en städning i en källare på bästa möjliga sätt. Låt din källare bli en trevlig plats som går att använda igen!

Sätt upp en lista

Börja med att få struktur på städningen, och det gör man lämpligen genom att skriva upp en lista där man punktar upp städningens olika moment steg för steg. Börja med mest nödvändiga, så att det blir klart innan man blir avbrutet. Om det blir så är det bara att fortsätta mata på med listan dagen efter.

En sak som alltid är grundläggande i en källare och liknande utrymmen är att det inte blir för fuktigt. Därför är det alltid grundläggande med en avfuktare, ett tryggt sätt att riskera att mögel sprider sig. Får man sådana problem så spelar det ingen som helst roll hur man städar, källaren är körd. Efter detta är det bara att inleda städningen. Börja med att rensa bort lösa föremål. Ställ in prylarna i ett annat rum under tiden. Saker som inte ska användas är det bara att slänga, se till att ha gott om svarta sopsäckar redan innan du kör igång!

Har det legat i tre år? Släng!

Men vad ska man slänga och vad ska man inte slänga? Det finns förstås inga lagar som bestämmer detta och Marie Kondos tankar om att alla prylar som inte får det att gnistra till är faktiskt omöjlig att efterleva. Men har du inte använt en sak på tre år eller mer så tyder det mesta på att den inte kommer att plockas fram igen. Om det inte går att återanvändas eller säljas på loppis så är det bara att slänga och åka till återvinningen!

Börja din städning med dammsugaren

När du har fått källaren tom så är det bara att ösa på. Dammsug, gärna en stark sådan, exempelvis en industridammsugare. När detta är klart så är det dags att moppa av golvet. Det kan i många fall också behövas en rejäl avtorkning av väggarna. I en källare finns det ofta lite grövre typer av ingrodd smuts och kanske till och med spindelväv och i värsta fall muslortar. Använd ett starkt, men ändå helst miljövänligt, rengöringsmedel. Gärna med citrondoft som effektivt döljer alla de odörer som kan uppstå. Om du gör din städning av källaren på detta sätt så kommer det att gå fort och du kommer att ha bättre ordning på alla gamla grejer. Gör en sådan här städning ett par gånger om året så kommer din källare att må riktigt bra och kanske till och med bli ett trivsamt kryp in!

24 Apr 2020