Solna – Sveriges mest företagsvänliga kommun

Mellan år 2000 och 2017 har Solna hela tio gånger fått utmärkelsen ”Sveriges mest företagsvänliga kommun”. Ett pris som ges ut av Svenskt Näringsliv där de tittar på flera faktorer för att avgöra vinnaren. Med ett stort antal företag skapas även en stor sekundär marknad så som restauranger, kontorsstädning och service.

I Solna beräknas det finnas drygt 9500 olika företag. Det är en mycket stor bredd på vilka företag som finns här med allt från stora multinationella företag till en mängd enmans-, eller fåmansföretag. Även en rad olika branscher är representerade med stort fokus på högteknologi och tjänster.

På Solna.se går det att läsa att det främst är tjänstesektorn som dominerar. En sektor som vuxit överlag nationellt då det bland annat är svårt att lägga ut dessa arbeten i andra länder. Med så många företag som finns är det den arbetsplatstätaste staden i Sverige och antalet personer med jobb är större än i riksgenomsnittet.

Många storföretag

Några av de storföretag som finns i Solna är Apoteket AB, Telia, Postnord och Coop. Stora företag brukar även skapar sekundära arbetstillfällen med underleverantörer och företag inom tjänstesektorn. Detta gäller självklart även småföretagen även om de större företagen skapar större påverkan.

Jobb – som skapar jobb

Det är inte bara stora och kända företag som etablerar sig i Solna. Här finns en mängd småföretag och även här väger tjänstesektorn tungt. Med ett kontorstätt område, där det även byggs ännu fler kontor, är behovet av service mot dessa kontor stort. Därmed skapas bland annat fler jobb inom städsektorn.

Alla företag har inte kontorsstädning, alla har inte ens kontor. Men kontorsstädning är en av de tjänster som har en hög efterfrågan just på grund av en hög andel med kontor och kontorslokaler. Många företag har därför nått stora framgångar med kontorsstädning, ett exempel är kontorsstädningkungsholmen.se

Utöver kontorsstädning finns även andra efterfrågan på andra städtjänster.

Andra branscher som ofta gynnas av företagstäta områden är restaurangbranschen och hotell. Efter de stora ombyggnationerna i området har det tillkommit ett stort antal restauranger och med tanke på arenan finns extra stort behov av hotell och andra boendemöjligheter. En del hotell vänder sig enbart mot företagarna och erbjuder därmed bara veckouthyrningar medan andra hotell främst vänder sig till privatpersoner som kommer hit för att gå på konsert, sport eller annat evenemang.

Kortfakta

  • Antalet arbetsställen är ungefär 10 200 och unika företag ca 9200
  • Ungefär hälften är Aktiebolag, 35% Enskilda firmor och resten övriga företagsformer
  • Ca 70 000 personer pendlar in till Solna för att komma till jobbet
2 Nov 2018