Städa så miljövänligt du bara kan

Det är snart vår, även om det är svårt att tro det när man tittar ut genom fönstret. I år har vädret verkligen förändrats och är inte precis det vi är vana vid. Om det beror på klimatförändringar, eller om det är ”naturligt” och beror på något som inte har med människans handlande att göra, må vara osagt. Det är kallt för att vara vår i Sverige. I vilket fall, letar sig solstrålarna in till våra lägenheter och plötsligt ser man allt damm. Det är helt enkelt dags att vårstäda. Och hur gör man då?

Oberoende om det är vårt agerande som har förändrat klimatet eller om det inte är det, bra för plånboken att välja miljövänliga medel när vi vårstädar. Bland det mest miljövänliga är vanlig grön såpa. Den innehåller inga konstiga kemikalier utan olja, från barrträd, en biprodukt från pappersmassatillverkningen. Tillverkningen är miljövänlig och innehåller inte kemikalier. Grön såpa från Grumme innehåller vatten, potassium talate, potassium carbonate, parfym och färgämne. Såpan är skonsam mot alla trädetaljer, såsom trägolv, arbetsbänkar och möbler av trä. Det är den mest miljövänliga av rengöringsmedel som du kan använda hemma.

Använd diskmedel till rengöring av fönster

När det kommer till fönstertvätt kan du använda diskmedel och sedan använda en fönsterskrapa. Det viktiga är att när du använder skrapan, att du drar omlott så att det inte bildas ränder på dina fönster. Lyckas du inte med det, kan du gnugga rent med ett gammalt lakan så att du får bort ränderna. Anser du att vårstädningen är något som du inte hinner med, kan du alltid anlita proffs som gör vårstädningen åt dig. Med möjligheten att göra RUT-avdrag sänker du arbetskostanderna med hälften, eller med som mest 25.000 kronor per person och år.

Du vet väl att du även kan anlita en professionell städfirma när du flyttar? När man flyttar är det så många andra saker man måste hinna med och komma ihåg. Att boka flyttbil, packa och bära alla saker in och ut, räcker för många. Att dessutom behöva återvända till den gamla lägenheten och städa den kan bli droppen som får bägaren att rinna över. Då är det mycket bekvämt att lämna nyckeln till en professionell städfirma som i sin tur lämnar över nyckeln till den nya hyresgästen eller bostadsägaren. Bra, eller hur?

Du vet väl att du kan utnyttja RUT-avdrag för flyttstädningen, men inte för själva flytthjälpen? Då kan det vara bekvämt att anlita flyttstädning, som under lättar för dig när du flyttar. Det är nämligen höga krav på flyttstädning, det är inte som när du städar i vanliga fall på helger. Allt ska vara rent från golv till tak och det får inte finnas kvar några fläckar när du lämnar din gamla bostad.

6 Apr 2018