Tips för att städa olika golvtyper

Olika typer av golv kräver olika typer av omsorg. Golv med klinkers kan till exempel kräva helt andra rengöringstekniker än trägolv för att det ska bli en bra städning. Trägolv är visserligen inte bara trägolv – det finns många olika typer av träslag och så vidare, som var för sig kan kräva olika tekniker för att skötas om på rätt sätt.

I den här texten tas bland annat just trägolv upp, men mer på ett generellt plan. Har du någon av nedanstående golvtyper hemma? I sådana fall kan den här texten vara bra att läsa igenom.

Hur man städar trägolv

Att städa trägolv kan kännas som en syssla som tar ganska lång tid av en städning. Det finns dock många missuppfattningar kring trägolv, att de skulle kräva ett slags supermedel som endast går att köpa i vissa butiker.

Faktum är att lite äppelcidervinäger tillsammans med varmt vatten kan göra under för städningen.

Det här kommer du att behöva:

 • Ca 5 cl äppelcidervinäger
 • Våtmopp
 • Dammopp eller dammsugare
 • Hink
 • Vatten

Så här gör du:

Som brukligt, börjar du med att ta bort smuts och damm från golven. Det här kan du göra försiktigt med en dammsugare, eller använda dig av en dammopp. Naturligtvis vill man börja med detta eftersom det är grundläggande för att fortsatta moment i städningen ska kunna fungera bra.

Ta sedan en hink, häll i ca 4 liter varmt vatten och blanda därefter i 5 cl äppelcidervinäger. Därefter tar du moppen (gärna med microfiver), doppar i vattenblandningen (som vanligt) och börjar städa. Tänk på att golven inte får bli alldeles för blöta.

Hur man städar marmorgolv

Marmor är ett levande och ganska känsligt material som lätt kan bli smutsigt. Har man ett marmorgolv får man se till att hålla efter det noga. Till exempel bör man vara mycket försiktig om man spiller något, då fläcken kan fastna i materialet väldigt snabbt.

Det här kommer du att behöva:

 • Hink
 • Vatten
 • Ph-neutralt rengöringsmedel
 • Mopp

Såhär gör du:

 1. Tänk först på ovanstående tips att torka bort fläckar så fort de uppstår.
 2. Om marmorn är polerad och skyddas av någon snygg finish, den först poleras för att skydda ytan.
 3. Använd sedan mopp och ph-neutralt rengöringsmedel. Glöm inte varmt vatten.
 4. Kläm sedan ur vattnet från moppen och polera det torkade golvet genom att moppa en gång till. Det här tar bort överskottsvatten.
14 Jul 2016