Tips om miljövänliga städmaterial

Varje år säljs det enorma mängder städmaterial i Sverige. I vårt moderna, hygienfixerade samhälle är vi så villiga att få det rent där hemma att vi köper uppemot 50 000 ton rengöringsmedel – och detta bara för hemmabruk.

Detta har givetvis stor inverkan på miljön. Överdriven användning, överdosering och rengöringsmedel som är starkare än vad som egentligen behövs leder till att stora mängder miljöskadliga kemikalier släpps ut i naturen. Genom att använda mindre rengöringsmedel så kan du vara rädd om miljön. Det kräver bara en mindre omställning.

Vatten räcker ofta utmärkt

I de flesta fall behövs det faktiskt inte ens rengöringsmedel för att det ska bli rent. Vatten räcker ofta om man använder mopp eller mikrofibertrasa till städningen. Dock kan det behövas rengöringsmedel när en yta är rejält nedsmutsad. För miljöns skull så rekommenderar vi att du då använder såpa eller miljövänliga rengörningsmedel. Diskmedel som är miljömärkt är ett bra knep, det fungera på rostfria ytor och rejält nedsmutsade fönster. Citronsyra (eller ättika) är effektivt i badrummet och tar bort rost och kalkränder i toalettstol och handfat. Låt ättikan verka en stund innan du gnuggar bort den missprydande smutsen.

Köket är också en bakteriesamlare av rang. Här bör man av självklara hygienskäl vara noggrann, men oftast räcker det att rengöra ytor med vår mikrofiberduk. Det får bort fettfläckar från kranar, spis och kylskåp. Är det mycket smutsigt så kan det behövas lite såpa.

Glöm inte att rengöra mikrofiberdukarna med jämna mellanrum. Koka dem på spisen eller tvätta i 60 grader.

Kolla miljömärkningar

När du ändå behöver använda rengöringsmedel, kolla då upp miljömärkningarna. Svanen, EU-blomman, Bra Miljöval är några bra märken). Kolla även noga vad som står på varan så att du inte använder några farliga kemikalier när du städar. EU har en särskild lista med farliga ämnen som dt går att dubbelkolla emot när man är osäker.

Tänk även på att dosera rätt. Här kan det vara en stor fördel att veta vilken hårdhet ditt vatten har – då är det lättare att få till en bra dosering och slösa mindre på rengöringsmedlet.

Sist men inte minst – återvinn på ett korrekt sätt. Farligt avfall måste alltid lämnas till en miljöstation på en återvinningscentral.

Vill du komma i kontakt med ett städföretag som utför miljövänlig städning? städningvästerås.nu har den rätta kompetensen!

21 Sep 2017