Tre saker att göra när bygget är klart

Förhoppningsvis har själva bygget gstädutrustningått rätt till. Du har skickat in och beviljats bygglov, arbetet har fortlöpt i enlighet med gällande regler och ingen har kommit till skada under processen. När bygget börjar närma sig slutskedet finns det dock än saker kvar att göra. Till exempel ska det möbleras, byggstädas och lämnas ett slutbesked om att bygget är klart.

Byggstädning

När man har jobbat och slitit i månader, kanske till och med år, kan det hända att disciplinen tryter mot slutet. Många drar sig alltså för att göra sin byggstädning själv – även om det givetvis inte är alla. När byggnaden väl står klar kan det alltså vara skönt för vissa att anlita någon för att fixa byggstädningen. Många firmor har just byggstädning som en särskild tjänst i sitt utbud.

De flesta firmor som gör detta förväntar sig vissa saker från dig som kund. Alla förväntar sig lite olika saker, men som exempel förväntar sig en firma baserad i Stockholm (inga företagsnamn nämns här), att kunden ska ha rensat bygget på maskiner och verktyg. Samma stockholmsfirma väntar sig även att det finns tillgång till vatten.

Möblering

Att möblera ett bygge kan vara riktigt roligt – men också utmanande. Om man inte är haj på inredning själv, kan det vara läge att anlita någon kunnig här, inte minst om det handlar om bygge av ett kontor. Då finns det gott om kunniga firmor som kan hjälpa dig att hitta kontorsinredning av hög kvalitet. De flesta känner nog annars någon som är intresserad av inredning, och dessutom ganska duktig, om man inte är det själv. I sådana fall kan det helt enkelt bara vara att fråga efter några tips.

Generellt sett bör man gå efter sin magkänsla. Det är ändå ditt bygge, och även du som ska tycka om dess insida. Känner man sig lite osäker finns det dock vissa riktlinjer att gå efter. Ett enkelt tips är att på förhand bestämma dig för vilken stil byggets insida ska ha. Ska det vara lantligt? Eller kanske romantiskt? Oavsett vilket är det bra att bestämma sig för endast en stil. Visst finns det exempel på inredningar som lyckas kombinera två olika stilar på ett effektfullt sätt – men det kan också lätt bli rörigt.

Skicka in slutbesked

För alla åtgärder som kräver ett startbesked, krävs även ett slutbesked. Exempel på detta är just bygglov. För att få ett slutbesked krävs det att byggherren kan visa att bygget och åtgärder har skett i enlighet med bygglovet och ev. kontrollplan samt startbesked.

Om du är osäker på hur detta ska göras är det bara att kontakta din kommun. Bor du till exempel i Stockholms kommun, kan en enkel sökning på nätet i stil med ”skicka in slutbesked Stockholm” vara tillräckligt.

27 Feb 2017