Utbilda dig till lokalvårdare i Örebro

De flesta yrken inom städning kräver inte någon specifik utbildning. Den utbildning som krävs ges av arbetsgivaren efter att man blivit anställd. Men samtidigt finns det utbildningar som ökar chansen att få jobb oavsett om det är hemstädning, trappstädning eller grovstädning som du vill jobba med. 

Allmän gymnasiekompetens

I flera arbetsannonser framgår det att personerna som söker jobbet ska ha ”allmän gymnasiekompetens” eller ”gått ut gymnasiet”. I grunden handlar det alltså om att man genomfört gymnasieutbildningen. Den i sig har inget med städning att göra men det är en grundläggande utbildning som ger en inblick i samhället, goda språkkunskaper m.m. Har du inte gymnasiebetyg kan du ansöka till Komvux i Örebro och läsa upp dessa betyg. Hur lång tid det tar beror på hur många ämnen det handlar om samt hur fort du är van att studera. 

B-körkort

En del städföretag kräver att du som städare har B-körkort. Andra har det inte som krav men som tydlig merit. Det beror lite på vilken slags städning som ska utföras. Är det lokalvård på ett större köpcenter som ska utföras kan du åka kollektivt dit och sedan vara på samma ställe under hela städtillfället. Är det däremot trappstädning i olika kontorskomplex behöver du kunna åka mellan dessa platser och i vissa fall även kunna ta med dig städutrustningen. Att ha B-körkort skapar en betydligt större flexibilitet både gällande transport av personal och städmaterial. 

Kurser genom Arbetsförmedlingen

Vill du jobba med städning kan ibland Arbetsförmedlingen i Örebro hjälpa till med utbildning. De anordnar generellt utbildningar mot de områden där det är stor chans att få jobb. Är efterfrågan stor på svetsare kanske de har en utbildning inom detta. Är det istället trappstädning och lokalvård som det finns underskott på personal på kan en kurs genomföras där. Målet är därmed att möta arbetsmarknadens behov av kompetens på specifika områden. 

Yrkesutbildningar

Via flera skolor i Örebro går det att gå så kallade yrkesutbildningar. Det är skolor som enbart har utbildningar riktade exakt mot ett specifikt yrke. Därmed får man den kunskapen som krävs för att kunna komma ut på arbetsmarknaden. När det kommer till städning sker detta i grundläggande städkurser. Det är alltså inte specifikt för trappstädning eller hemstädning utan allmänt. Att ha gått en städkurs väger tungt när man sedan söker jobb hos ett städföretag. Den som blir anställd kommer ändå få en internutbildning av städföretaget då städning kan ske så olika beroende på var det ska utföras. 

Har du svårt att få jobb som städare? Fundera på om en utbildning inom detta kan öka dina chanser. Att utbilda sig brukar vara lönsamt i längden.  Läs mer om trappstädning i Örebro på: https://www.trappstädningörebro.se.

4 Jan 2019