Vill du städa som proffsen? Följ dessa 6 tips

Att anlita hemstädning är intsvabbe något som görs bara för att spara tid. Om det är en bra firma, bör det vara mycket hög kvalitet på hemstädningen och göras bättre än om du gjort det själv. Städaren bör vara noggrann, kvalitetsmedveten och ha rätt utrustning. Om du vill få lika bra resultat som proffsen – testa att följa de här tipsen.

Tänk i rutor

Ett väldigt effektivt sätt att få sin hemstädning gjord är att städa i rutor. Dela upp lagom stora rutor i huvudet och städa systematiskt ruta för ruta. Genom det här ”rutsystemet” är det betydligt svårare att göra slarvfel och missa någon del av huset. Dessutom undviker du att städa samma yta fler än en gång.

Vänta med golven

När du gör din hemstädning, är det lätt att bara plocka fram dammsugaren och börja med golvet direkt. Det här är dock ett misstag – och ett vanligt sådant. Tänk istället att du ska arbeta uppifrån och nedåt. När du städar till exempel bord och hyllor, är det lätt att smuts och damm faller ner på golvet. Det är alltså bäst att börja med detta.

Håll torrt!

Visserligen en förebyggande åtgärd – men ack så effektiv. Att hålla så torrt som möjligt i vardagen kommer göra att jobbet med hemstädning bara blir mindre och mindre framöver. Slipp silverfiskar, mögel, baciller och tvålskumsavlagringar genom att alltid vädra ut badrummet efter dusch eller bad. Samma gäller med köket. Har det samlats vatten någonstans? Torka upp det med en gång.

Slarva inte med skorna

Ofta är det lätt att man slarvar med att ta av sig skorna. Kanske ska man bara in och hämta någonting lite snabbt? Oavsett anledning smutsar skorna ner riktigt mycket – även om det bara är en snabb vända till köket eller vardagsrummet. Om du prompt vill ha något på fötterna går det bra att skaffa ett par sköna inomhusskor eller tofflor.

Småstäda lite varje dag

Istället för att bara göra en stor hemstädning en gång i månaden eller veckan, är det en god idé att småstäda lite hela tiden. Har du precis tvättat händerna på toan? Passa på att torka av kranen lite snabbt till exempel. Det här kan göras i många olika delar av hemmet – nästan hela tiden. Att man städar undan efter sig på en gång, gör att hemmet känns betydligt renare än vad det kanske är.

Gör det till något roligt

De flesta förknippar nog en hemstädning med något tråkigt. Så behöver det dock inte alls vara. Sätt på radion, en podcast eller trevlig spellista för att göra hemstädningen roligare. Ett tips är att köra intensiv träningsmusik – då kanske du städar riktigt hårt och får dig ett träningspass på samma gång.

Vill du ha fler tips om hemstädning så kan du klicka här. 

12 Mar 2017